Водещи библиотечни специалисти от цял свят участват в конференция във Велико Търново

0

Международна конференция „Мобилна дигитализация“ започва днес в Народна библиотека „П.Р Славейков“ във Велико Търново. В нея участват специалисти от България, Турция, Кипър, Португалия, Италия, Австрия, Нидерландия и др.

Форумът третира една изключително иновативна и актуална тематика: нискобюджетната дигитализация на книги, документи и изображения в малки и средни библиотеки и музеи или в частни колекции. Конференцията се организира в рамките на международния проект Mobile Digitizing (mobiledigit.eu), който се осъществява с подкрепата на Еразъм+.

Проектът има за цел да разработи иновативни обучителни материали със свободен онлайн достъп и да обучи библиотекари, архивисти, мениджъри на малки организации и учители в сферата на библиотечната наука, за това как се създадат нискобюджетни съоръжения за дигитализиране и как се извършва дигитализирането, как се обработва и съхранява придобитата информация, свързване с бази данни и представяне на цифровите материали.

В проекта участват представители от различни организации като водещи световни центрове на книгата и най-големите и стари библиотеки в света, които се занимават със съхранение на редки и ценни издания.

Конференцията ще събере заедно български и чуждестранни лектори, работещи в сферата на дигитализацията, които ще представят своите опит и знания пред участниците в събитието. Домакин на конференцията е Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ – Велико Търново

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *