В областта няма регистриран случай на Африканска чума при свинете

0

Областният управител проф. д-р Любомира Попова свика спешно заседание на Областната епизоотична комисия. Повод за заседанието беше необходимостта от набелязване на мерки за предпазване от болестта Африканска чума по свинете, във връзка с последните открити случаи в населени места от община Никопол, област Плевен.  В заседанието участваха членовете на Областната епизоотична комисия, РЗИ, РДГ, ЛРД Сокол 1884, ОД МВР,  ОД „Земеделие” и  РД ПБЗН Велико Търново.


Д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, запозна присъстващите с информацията за разпространението на заболяването африканска чума по свинете на територията на страната. Той подчерта, че до този момент на територията на област Велико Търново няма регистриран случай на заразяване, но най-близкото огнище е село Новачане, област Плевен, което се намира в близост до село Ореш, община Свищов. Взети са мерки, като са отпечатани информационни листовки и плакати, които ще бъдат разлепени и раздадени във всички населени места в област Велико Търново.

Комисията реши в  срок до 11.07.2019 г. спешно да се свикат всички общински епизоотични комисии с цел предприемане на необходимите мерки, като се осъществи и своевременна обратна връзка с Областната комисия за борба с епизоотични ситуации относно предприетите мерки. Да се проведе информационна кампания във всички населени места от страна на БАБХ, като е необходимо пълно съдействие от страна на кметове, кметски наместници и общински ветеринарни лекари.
В срок до 19.07.2019 г. кметовете и кметските наместници на всички населени места в областта да актуализират информацията относно броя на свинете, отглеждани в отделните домове и да я предоставят на Областната дирекция на БАБХ.
Ловните сдружения да проведат срещи с ловните дружинки с цел засилване активността но отношение на индивидуалния лов на диви прасета.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *