Анелия Пенчева разнася славата на фолклорна трупа „Северняче“ на два континента

0

Светослава Иванова

 

Тя е от изчезващата порода ентусиасти и перфекционисти, които вярват в правилото, че с каквото и да се захванат, трябва да го доведат до край. Този принцип прилага и в работата си на хореограф на един от най-успешните фолклорни състави от областта – „Северняче“, въпреки че по образование е магистър по икономика и даже режисьор, а по професия – служител в Националната агенция по приходи във Велико Търново.

 

Анелия Пенчева няма време да прави филми, но от скоро в YouTube циркулира нейна авторска лента за едномесечния й престой в  Непал, който сама е снимала, а синът й е озвучил.

Ани се занимава с фолклорни танци от 2004 г. и то съвсем случайно. Покана й отправя тогавашният ръководител на ансамбъл „Гусларче“ Петър Ризов и тя, макар и скептично, приема. Поема 4-5 годишни деца, които днес вече са по на двайсет и сами са поели пътя в живота. Въпреки съмненията й повярвала в себе си и децата след една много успешна тяхна изява. От тогава вече над 15 години води севернячетата, които обикалят цяла Европа и дори Азия. Имат над 20 медала, танцували са къде ли не – и в Париж, и на Мусала, и на Китайската стена.

„Не ни е лесно да финансираме многобройните си участия в чужбина. Аз съм хореограф, педагог, измислям танците, намирам музиканти да запишат съпровода в професионално студи, мениджър съм“, призвана Анелия. И допълва, че няма универсално правило, за да мотивира децата, но пък е горда с играта им, която е от сърце и душа. А заради любовта си към ритмите и българския фолклор малките севернячета сами намират начини да си набавят средства. Един от тях е срещу всяка Нова година да коледуват по заведенията от региона…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *