Римска кухня, битки, мода, сватба и погребение на фестивала „Нике – играта и победата“

0

Четвъртото издание на античния фестивал „Нике – играта и победата“ ще се проведе тази събота в археологическия резерват Никополис ад Иструм във великотърновското село Никюп.

Това е единствената по рода си възстановка, посветена на късната Античност, която се радва на голям интерес. Миналата година фестивалът събра над 3000 души, очаква се този уикенд броят им да се увеличи поне с 1000, съобщават организаторите.

С демонстрации по приготвяне на римска кухня и представяне на арианството по нашите земи ще започне съботния ден в Никополис ад Иструм. Варварска каша и пиле „Амброзия“ с кускус ще приготви пред всички готвачът петър Стефанов, а гостите ще имат възможност да опитат от вкусните гозби. Другата атракция ще покаже делото на Вулфила -: изнамирането на готската азбука.

Посетителите ще могат да наблюдават също религиозен диспут между представителите на различните църковни деноминации, както и съдебен процес.

Най-голям интерес предизвикват зрелищните римо-готски войни и битки между римляните и варварите, както и демонстрациите на готска и римска екипировка.

Естетите ще могат да се насладят на ревю с антични модни тоалети, както и на римски театър.

На феста ще бъде представен робски пазар и погребение на готски вожд, ранногермански ритуал на плодородието и възстановка на късноантична сватба.

Вечерта ще приключи с концерт – Паган фолк.

Организатори на фестивала са сдружение „Бъдеще за Никюп”, а партньори на събитието са : Община Велико Търново, РИМ – Велико Търново, кметството в с. Никюп и сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице” – София.

Входът за фестивала е свободен.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *