Хан „Хаджи Николи“ показва най-богатата колекция на оръжия от VI в. пр. Хр.до XVI век

0

Мила Милчева

Най-богатата колекция на оръжия от VI-ото хилядолетие преди Христа до XVI век може да бъде видяна в изложбените зали на хана „Хаджи Николи“ във Велико Търново. Сбирката е дело на Бойко Ватев и неговия баща и окомплектоването й е продължило повече от 80 години. Колекцията под надслов „От камъка до барута“ съдържа всички образци на въоръжението по българските земи през различни епохи.

Върхове на стрели от кост, копие от рог на елен, каменни брадви – тесли, боздугани от камък и мед, датиращи от VI- IV век преди Христа, са сред най-древните експонати в изложбата. Особена ценност представляват мечовете, които са над 50. В един от тях, датиращ от Средновековието, е вградена Богородица.

Бронзовата и ранно-желязната епоха са представени с боздугани, брадви и ками. В древна Тракия през II-I век пр.Хр. са воювали с двоустри железни мечове с право острие.

В изложбата могат да бъдат видени и различни образци на воински шлемове – тракийски, коринтски и халкидски тип. Показана е и шлем-маска от I-II век.

Колекцията на Ватеви включва и оръжие от Средновековието, изработено от желязо, бронз, сребро и злато.

Каква е стойността на колекцията не е ясно. Преди около три години покойният проф. Божидар Димитров определи стойността й на около 1 млн. евро, като уточни, че тя може да се повиши, ако експонатите бъдат представени на аукцион.

Изложбата включва и част от боздуганите от сбирката на Ватеви, която е най-многобройната колекция в света. В нея има 500, като собственикът на експонатите – Бойко Ватев, посочва преди време в интервю за националното радио, че за сравнение, в Британския музей боздуганите са 37.

За пръв път на тази изложба се представя неизвестно досега тракийско съкровище от сбирка „Ватеви“. То се състои от четири сребърни чаши с частична позлата върху изображенията, две сребърни фалерис позлата, бронзова „птица“ и две торкви.

По думите на колекционера Бойко Ватев тези оръжия не са просто средство за водене на война, те имат история. По външния им вид и надписите можем да разберем на кого са принадлежали. Колкото по-богато инкрустирани и изписани са, толкова по-висок е бил рангът на притежателя им. В книгата, описала част от колекцията му, са заснети и документирани десетки интересни артефакти. Някои от тях са били в ръцете на генерали и византийски сановници.

Римляните са служели по 20 години в армията. Въоръжението им е било скъпо и затова щитът, бронята и мечът са им се водели. Сдавали са ги като са се пенсионирали. Всеки следващ войн е изписвал върху умбото името си.

Наред със сабите, мечовете и щитовете, в колекцията има прабългарски колани, позлатени и посребрени шпори, медицински инструменти, оброчни плочи, ризници, топки, двуръки мечове и такива за ръка и половина, копия.

Част от експонатите в колекцията на Бойко Ватев са повод за особена гордост. Става дума за мечовете „Ромфея“ – първите железни мечове в Европа. Някои от тях датират от 8 век пр.н.е. В науката са известни 12-13 ромфеи. Пет-шест от тях са запазени, останалите са фрагменти.

Повечето от експонатите са намирани по къра, защото битките са се водели там. Ватев обяснява, че е разменял някои от експонатите с други колекционери, намирал ги и в антиквариати. Често били прашасали и незабележими. Някои от трофеите му предлагали случайни хора, които ги откривали ги при оране, на полето.

Хан „Хаджи Николи“, освен с изискания ресторант, разположен в комплекса, е известен като едно от най-важните културни средища в старата столица. Тук се организират изложби на творци от различни жанрове и поколения, които допринасят за издигането на авторитета на Велико Търново като историческа и духовна столица на България.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *