декември 5, 2023

Античен фестивал върна Никополис ад Иструм в епохата на Римската империя

0

Кметът на Велико Търново Даниел Панов откри събитието

 

Античният фестивал „Нике – играта и победата” върна древния град Никополис ад Иструм в епохата на Римската империя. Четвъртото издание на форума се провежда днес и утре, а само за половин ден архитектурно-музейният резерват, който е на 20 километра от Велико Търново, привлече над 1 000 посетители.

Фестивалът бе открит от кмета на болярския град Даниел Панов. Заедно с него на събитието бяха кметицата на с. Никюп Йорданка Атанасова, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, издателят и общински съветник Нейко Генчев, археолозите доц. Павлина Владкова и Калин Чакъров.

Даниел Панов поздрави организаторите, както и участниците – групи за възстановки от цяла България. Той подчерта, че фестивалът „Нике – играта и победата” за кратко време е успял да се утвърди като познато събитие в цяла България и има голяма роля за увеличения туристически интерес към Никополис ад Иструм и изобщо – към Велико Търново.

В продължение на два дни в Никополис ще бъдат пресъздадени животът по българските земи през Античността, римо-дакийските и римо-готските войни, утвърждаването на християнството, занаятите, игрите и военното дело. Ще има и възстановки на древни ритуали – сватби, изгаряне на клада и др. В програмата са предвидени пешеходни турове, игри с публиката, атрактивни занимания за деца. Посетителите, които са дошли със собствени антични костюми, ще бъдат отличени с награди.

Фестивалът е организиран от Сдружение „Бъдеще за Никоп”, Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в Старата столица, Кметство – с. Никюп, Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице” – София.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *