Имперският руски балет омагьоса публиката във Велико Търново

0

Мила Милчева

Великолепната музика на Чайковски и фантастичното изпълнение на състава на Имперския руски балет омагьосаха великотърновската публика. Над хиляда зрители аплодираха снощи в крепостта „Царевец“ спектакъла „Лебедово езеро“, с който беше открит летният оперен фестивал „Сцена на вековете“.

Фестивалът „Сцена на вековете“ е сред най-престижните форуми в културния живот на България“, каза при откриването заместник-министърът на културата Румен Димитров:

Убеден съм, че уникалното съчетание на природните красоти, нестандартните сценични решения и драматургия, претворени с неуморен труд и завиден професионализъм от талантливите артисти, ще привлекат хиляди меломани и любители на оперния туризъм“, допълни той.

За първи път фестивалът е с международно участие, подчерта заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Той каза, че тази година е специална, тъй като вече имаме гости и то не какви да е – това е Руският имперски балет.

Публиката със затаен дъх проследи изящната и ефирна постановка на руските балетисти и ги възнагради с много аплодисменти и няколко биса.

Ръководителят на Имперския руски балет Гидиминас Таранда: „Българският фолклор свързва Космоса със Земята“

Интересът към класиката расте, може би защото в света все по-малко се поставят класически произведения. Затова, когато на публиката се предостави възможност за това, за нея това е като глътка въздух. Това каза в интервю за „Болярски новини“ ръководителят на Имперския руски балет и световно известен балетмайстор Гидиминас Таранда. На турнетата в Австралия и Нова Зеландия – три месеца всеки ден залите бяха препълнени. Сега се връщаме от Бразилия и Аржентина. В Русия е същото – всички обожават класиката – от деца до възрастните, каза той.

Таранда призна, че това е първата му среща с търновската публика и много се вълнува. Той посочи, че всяка година идва тук и дълго си мечтаел трупата да танцува във Велико Търново.

25 години Гидиминас Таранда е свързан с Имперския руски балет. Съставът жъне успехи по световните сцени, сега предстоят отново турнета в Австралия, Нова Зеландия и Китай.

В България сме като у дома си. Имам чувството, че тук срещам повече познати отколкото в Москва, сподели балетмайсторът. Той каза, че обожава фолклора и е запленен от магията на българското певческо изкуство.

Българският фолклор свързва Космоса със Земята, допълни Таранда. Той е изкушен и от другите изкуства – опера и джаз. Любимото му произведение е „Травиата“ на Верди.

По-рано през деня вчера 10 деца от балетни школи във Велико Търново и Горна Оряховица имаха редкия шанс да проведат балетна репетиция с художествения ръководител на Руския имперски балет .

Мастър класът бе в историческото читалище „Надежда“ в старата столица и продължи два пъти повече от планираното време. В урока участва и дъщерята на известния артист Даймънд, която също танцува в световноизвестната руската трупа.

Малките балерини се бяха сериозно подготвили за репетицията и впечатлиха Гедиминас Таранда с потенциала и уменията си. Децата бяха насърчен да продължат да се занимават с балетното изкуство и получиха покана за разходка зад кулисите на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец и среща с целия Имперски руски балет, непосредствено преди спектакъла им „Лебедово езеро“.

Гедиминас Таранда сподели, че иска следваща година да постави на откритата сцена на Царевец „Половецки танц“ от операта „Княз Игор“. „Спектакълът ще е изключителна симбиоза между общо изпълнение на балет, хор и оркестър. Имам идея за грандиозно шоу коне, огньове и още много ефекти“, разказа за творческите си планове руският балетмайстор.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *