Вицепрезидентът Илияна Йотова откри Международния летен семинар по български език и култура във ВТУ

0

 

Мила Милчева

Под съпровод на джаз, маршове и евъргрийни, изпълнени от Духовия оркестър на СУ „Емилиян Станев“, беше открит Международния летен семинар по български език и култура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Специален гост на събитието беше вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

За 42-ри път търновската Алма матер събира чужденци от цял свят, които ще учат български език. Тази година участниците са над 100 и са от 36 държави, като сред тях има хора на различни възрасти и с разнообразни професии.

Преди откриването на семинара Илияна Йотова коментира пред журналисти, че за съжаление, държавата все още не е направила достатъчно, за да привлича младежи от българските диаспори в българските университети. Надявам се скоро да има промяна в Закона за чужденците в България и да облекчим тези над 2000 момчета и момичета, които искат да учат, да живеят и да правят кариера у нас, допълни тя.

 

Другата тема, която Йотова коментира, е избора на главен прокурор. Тя заяви убеденост, че изборът ще е прозрачен и тя няма притеснения в това отношение.

Йотова изрази мнение и за машинното гласуване. Като редови гражданин не виждам ясни аргументи за неговата отмяна, каза тя.

След като бяха посрещнати по традиция с хляб и сол, участниците в семинара бяха приветствани от ректора проф. Христо Бонджолов.

По традиция през юли започва нашият семинар и така вече 42 години. Щастливи сме да ви посрещнем, представители от четири континента – докторанти, преподаватели, преводачи, журналисти, лекари, икономисти, инженери – хора с различни професии, каза той. Проф. Бонджолов подчерта, че за тези дни границите между хората ще изчезнат, ще се стопят преградите и предразсъдъците, за да дадат път на приятелството. Ние  живеем със спомените, сънуваме семинара и го очакваме с нетърпение, каза още ректорът.

В официалното си приветствие Илияна Йотова подчерта забележителното дело на светите братя Кирил и Методий, силата на буквите за цялото развитие на Европа, както и факта, че кирилицата, по данни на БАН, се използва днес от над 300 милиона човека по земята.

Тя припомни, че съботно-неделните училища, в които се учат български деца зад граница, вече са над над 400 и в тях обучението се провежда в нормите на европейската езикова рамка.

От името на чуждестранните участници в семинара говори Душко Кръстевски. Тук съм за шести път, но за пръв път като гражданин на Северна Македония, каза той. Кръстевски емоционално разказа за своята връзка с форума и за приятелите, които е спечелил тук.

Участниците в семинара ще имат богата културна и образователна програма, която освен лекции и практически занимания, включва екскурзии, кулинарни и културни вечери, обучения по български народни песни и танци, и др.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *