38 улици и площади в Старо Търново са с нова визия по проект за 11 млн. лв.

0

Цялостно е подобрена инфраструктурата и в квартал „Чолаковци“

 

38 улици площади в старата част на болярския град вече имат нова визия, след като Общината реализира големия проект за градска среда, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Инвестиционното намерение обхвана и голяма част от инфраструктурата и в квартал „Чолаковци“, която също бе цялостно подобрена, включително и пешеходната връзка с кв. „Бузлуджа“.

Успешния финал на проекта белязаха три символични церемонни, по време на които бяха представени новите визии на два знакови обекта в Стария град – площад „Съединение“ пред музей „Възраждане и Учредително събрание“ и Самоводската чаршия, както и на градската среда в кв. „Чолаковци“.

В откриванията участваха зам.-кметът проф. Георги Камарашев, представители на общинската администрация и на фирмите изпълнители.

С новата си визия улиците в Старо Търново са още по-привлекателни както за местните жители, така и за туристите. Такова широкомащабно и комплексно обновяване на подземна и наземна инфраструктура на тази част от града не е извършвано в съвременната история.

Автентичната визия на алеите в кв. „Варуша“ е запазена чрез пренареждане на калдъръмените настилки. Това може да се види както по емблематичните за града улици „Гурко“ и „Георги С. Раковски“ – Самоводската чаршия, така и по „Митрополит Панарет Рашев“, „10-и Февруари“, „Пролет“, „Силвестър Пенов“ и още мн. други. Изградени са нови тротоарни настилки, реконструирани са стълбищата в Стария град, монтирани са парапети, поставени са нови пейки и кошчета за смет, извършено е озеленяване са и залесяване, монтирано е енергоспестяващо улично осветление.

С нов и атрактивен вид са и площадките на ул. „Стефан Стамболов“, реставрирани са и старинните сграфитопана до тях. В подножието на Царевец има нов обществен паркинг с близо 100 места за автомобили и автобуси. Изцяло преасфалтирани са улиците „Михаил Кефалов“, „Читалищна“ и „Крайбрежна“, изградени са и пет повдигнати пешеходни пътеки от паваж.

В квартал „Чолаковци“ са обновени над 7400 кв. метра тротоари и пешеходни алеи, подменени са уличните  бордюри, положена е нова асфалтова настилка с площ над 2 800 кв. метра. Монтирани са нови пейки, беседки, съдове за смет, указателни табели. Междублоковите пространства са облагородени – с 15 иглолистни и 67 широколистни дървета, над 2 000 декоративни храсти и цветя. Оформени са над 120 нови паркоместа. Основно ремонтирана е и пешеходната алея към квартал „Бузлуджа“, където са оформени също кътове за отдих, монтирани са осветление и видеонаблюдение.

Общият размер на цялата инвестиция по проект „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“ надхвърля 11 млн. лв. изцяло безвъзмездна финансова помощ.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *