Вторият отбор  на „Етър“ започва днес подготовка

0

 

Подготовка за новото първенство започва днес дублиращият отбор на „Етър“. Новосформираният тим с треньор Марин Стефанов ще стартира наесен участието си в „А“ областна група с цел незабавно влизане в Трета лига, където трайно да се утвърди. Идеята, която Александър Нанков отдавна има, вече получи своята реализация.

„Отборът ще започне още това лято участие в „А” областна група. За мен успехите на първия и на втория състав стоят на едно ниво. Целта пред момчетата е още първия сезон да влязат в Трета лига, където тимът да се утвърди трайно. За мен е важно развитието на целия клуб, а школата и младите футболисти са част от това развитие. В „А” областна, и след това в Трета лига, тези млади играчи след U17 трябва да покажат своите възможности. Основата му ще бъдат нашите млади кадри – 17-годишни и дори по-млади. Разбира се, ще има и 3-4 опитни футболисти, които също са свързани с „Етър”. Основната идея е обиграването им и да получат възможност да играят в мъжкия футбол. Не ни е приоритет да играят в елитната U19 група, а да трупат опит в мъжкия футбол. Така ще се види кой от тях може да пробие и в Първа лига. Този отбор трайно трябва да присъства в третия ешалон“, коментира Александър Нанков.

Старши треньор на тима ще бъде Марин Стефанов, който от години води тези възрасти. „Още при създаването на клуба първите набори, които бяха пълни, бяха родените 2001 и 2002 година. Тези момчета извървяха своя път до мъжкия футбол и им предстои да направят най-важната крачка, която е преходът към него. В клуба задължителната пирамида е факт и ако на върха й е представителният отбор, долу са най-малките, вече имаме U15 и U17. Но сметнахме, че е най-добре като цел да не правим U19, а да се създаде дублиращ отбор на „Етър“, в който тези млади футболисти да направят своя преход към мъжкия футбол“, заяви Марин Стефанов.

„Това е отдавна планиран процес – момчетата, които са сериозни и имат качества, да се докажат и този отбор да бъде трамплин за тяхното реализиране в професионалния футбол. Целта е да могат да се подават към представителния отбор на „Етър“ млади футболисти, които са готови за игра“, добави треньорът.

Основата ще бъде от набори 2001 и 2002 година, но ще има и няколко по-опитни футболисти. Първият е нападателят Димитър Байдаков, както и Димитър Цонев, текат разговори с още едно-две имена. Ще бъде привлечен и Кристиян Кънчев, който е наш юноша, набор 2000 г., който беше в школата на „Лудогорец“.

26-годишният Димитър Байдаков вече има стаж в представителния отбор на „Етър“. След като се раздели с „виолетовите“, той игра за „Локо“ (ГО), с който влезе в „А“ група, после бе в „Севлиево“, а миналия сезон бе в дублиращия тим на „Берое“, където изпълняваше същата роля.

„Отборът бе „Раднево“, играеха само местни момчета от Стара Загора. Тренирахме в Стара Загора, а мачовете бяха в Раднево. По-опитни бяхме само аз и Димитър Цонев, останалите бяха набор 1998 и 1999 г. на „Берое“. Условията бяха много добри, както се надявам да са тук. Говорихме с г-н Нанков, той е футболен човек. С Марин Стефанов сме работили заедно през 2012 г. в „Етър 1924“ по времето на Цанко Цветанов, познава ми качествата. Мисля, че мога да помогна на отбора, той е млад, стабилен, аз го наблюдавах. Момчетата имат качества и могат да се развиват по-нагоре, подготвени са физически, което е важно за тази група. Целта е да се преборим още първия сезон за „В“ група“, заяви Димитър Байдаков.

Дублиращият отбор на „Етър“ ще се готви в местни условия. Стартира днес от 18 ч., като се събира на Спортното училище, там ще ползва базата. Насрочени са няколко контролни срещи с отбори от Трета лига, впоследствие и с някои от областната група. Планира се Марин Стефанов да има и помощник, както и треньор на вратарите.

Първата контрола е с „Трявна“, после етърци играят с „Локо“ (Дряново), с „Янтра“ (Габрово), по два мача с „Янтра“ (Полски Тръмбеш) и с „Левски“ (Лясковец), с „Лозен“ (Сухиндол). Целта са повече контроли, за да има повече мачове за момчетата, целта пред които е първото място в областната група и трайно място в третия ешалон.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *