МДТ „Константин Кисимов“ на национално турне с „Теменужката от Монмартър“

0

 

Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” тръгва на национално турне с шедьовъра на Имре Калман „Теменужката от Монмартър”. Това е най-новото заглавие в афиша на великотърновския храм на Мелпомена. За първи път в България спектакълът оживява в оригиналната версия на Калман и на авторите на либретото Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд.
С „Теменужката от Монмартър” артистите от търновския театър ще гостуват в четири български града, като в три от тях ще играят на открити сцени. Турнето започва на 23 юли с представление на средновековната крепост „Хисаря” в Ловеч. На 26 юли солисти, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов” ще излязат на историческия хълм „Царевец” във Велико Търново. Със спектакъла за трети път ще участват в Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”.

Националната обиколка продължава на 30 и 31 юли в Карлово и Хисаря, където великотърновските артисти отново ще играят под открито небе. Турнето на „Теменужката от Монмартър” ще завърши на 1 август в Габрово. Преди това, на 29 юли, екипът на МДТ ще гостува и в Ботевград с друга оперета на Калман – „Баядерка”.

„Теменужката от Монмартър” е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата – австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл, обяснява директорът на великотърновския театър Васил Вълчев. Първата премиера се е състояла в оперетния театър „Йохан Щраус” във Виена на 20 март 1930 г. и от тогава не слиза от световните музикални сцени.

В България има два опита да бъде поставена, за съжаление с твърде преобразено либрето и подменени персонажи заради комунистическата цензура от епохата – не по оригиналния текст на произведението, а по вариации, написани от съветски либретисти. Затова екипът на МДТ „Константин Кисимов” реши да постави произведението за първи път у нас в оригиналната му версия. За основа на либретото на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд е послужила една малка книжка – „Сцени от живота на бохемата” на Анри Мюрже. По различни части от нея са създадени още две произведения, признати за върхове в историята на оперното изкуство – оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало.
Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, а диригент-постановчик – Игор Богданов. Над сценография и костюмите е работила Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, а хормайстор – Яница Брънзелова. В постановката участват солисти, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов”.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *