октомври 3, 2022

Най-старите документи, създадени от ръката на Апостола, нареди в изложба Историческият музей в болярския град

Най-старите запазени документи, създадени от ръката на Васил Левски, които не са достояние на широката общественост, ще покаже Регионалният исторически музей в болярския град по повод 182-та годишнина от рождението на Апостола. Това ще се случи на 18 юли в деня на отворените врати в музеите „Възраждане и Учредително събрание” и „Затвор-музей”. Тогава гражданите и гостите на града ще могат да разгледат без входна такса музейните експозиции от 10,00 до 16,00 ч.

По повод годишнината в музей „Възраждане и Учредително събрание” е експонирана мобилната изложба „Васил Левски – революцията и свободата” на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Въведението по обличително богословие, писано от Апостола, наред с тропара на Светите Апостоли Кирил и Методий от джобното му тефтерче, насочват към въпроса за влиянието на християнската нравственост и образованост върху оформянето на представите на нашия национален герой за Доброто и Свободата, казват организаторите на изложбата.

Тя представя богато илюстрирана с документи и снимки темата за Общото събрание на БРЦК, проведено през април-май 1872 г., както и европейските революционери от епохата на Левски, посветили живота си на борбата за свобода.

Експозицията е подготвена от авторски колектив в състав доц. Любомир Георгиев, Цветолюб Нушев, Милена Тафрова и Миролюба Вълчева. Тя ще гостува във Велико Търново до 10 септември.

В Деня на отворените врати в  музей „Възраждане и Учредително събрание“  ще бъдат излъчени два документални филма: „Матей Преображенски – съвременникът” и „Филип Тотю между мита и историята” по сценарий и режисура на Румяна Николова. Прожекциите ще са на всеки кръгъл час от 10,00 до 15,00 часа.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.