Още нововъведения в отделението по ортопедия и травматология в МОБАЛ

0

Нововъведенията в отделението по ортопедия и травматология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” продължават. Д-р Трифон Трифонов въведе нов достъп при ендопротезирането на тазобедрената става, усвоен по време на курс по тазобедрено ендопротезиране при проф. Рьотингер по-рано тази година.“Достъпът на Рьотингер е анатомичен, което означава, че не се прерязват мускулите, движещи тазобедрената става, а се достига между тях. Това довежда до редуцирана следоперативна болка, намалена честота на луксация и дава възможността пациентите да се изправят и проходят в деня на операцията“, разказва операционният екип, извършил първата такава интервенция във великотърновската болница.

Пациентът е възрастна жена на близо 80 години, която постъпила в Ортопедичното отделение с фрактура на бедрената шийка. Операцията била извършена във вторник от д-р Трифон Трифонов и д-р Калоян Йорданов – специалисти по ортопедия и травматология, д-р Мирослава Маринова – специалист по анестезиология и реанимация, д-р Габриела Лазарова – специализант по анестезиология и реанимация, м.с Николова и м.с. Атанасова и санитар Славкова.

Достъпът на Рьотингер, заедно с рутинно използваният заден достъп, въведен от д-р Калоян Йорданов, и страничен достъп, въведен от д-р Тодор Табаков, позволяват на ендопротезистите да индивидуализират и оптимизират оперативното лечение според нуждите и особеностите на пациентите, с цел достигане на отлични следоперативни резултати.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *