Мисията възможна – българчета и ромчета заедно твориха, спортуваха и се забавляваха

0

Мила Милчева

Деца от ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново и ОУ „П. Р. Славейков“ в село Джулюница се учиха, твориха, спортуваха и се забавляваха заедно. Дейностите са по проект „Винаги различни, винаги заедно“ на великотърновското училище и Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Той е осъществен в рамките на 23 месеца от октомври 2017 г. до август 2019 г. Какво е направено по проекта днес разказаха Даниела Стоянова, педагогически съветник в ОУ „Бачо Киро“ и ръководител на проекта, директорката на училището в Джулюница Даниела Христова и учителите Иво Христов и Галя Личева..

Общият бюджет на разработката е бил 39 510 лева, от тях в началото са получени 45 %, другите 45 на сто са били преведени след междинния отчет през юли 2018 г., а остатъкът – след финалния финансов отчет, обясни Даниела Стоянова.

Проектът „Винаги различни, но винаги заедно“ е насочен към създаване на условия за съвместни образователни дейности на ученици с различен етнически произход; изграждане на положителна нагласа към различната културна специфика и се стимулира междукултурното разбиране и общуване между ученици от двете училища в благоприятна и толерантна среда, посредством съвместни извънкласни дейности.

За изпълнение целите са били сформирани 6 групи: четири в търновското и две в селското училище. Децата са били включени в дейности като гражданско образование, в клубове „Участвам и променям“ и „Аз и светът“ . Развивали са своите творчески заложби в ателие „Пъстра черга“ и клуб „АРТ“, спортували са заедно в СК „Млади олимпийци“.

Най-забавната част е била по време на междуучилищните дейности –

зелено училище, спортни състезания,и кулинарен уъркшоп, артпленер и екскурзия с образователна цел до Габрово.

Учители от двете партниращи си училища са участвали в открити уроци с елементи на интеркултурно образование, в обучение за работа в мултикултурна среда и кръгла маса за споделяне на добри практики.

Децата се сприятелиха бързо и доказаха, че различията не са проблем за тях, казаха ръководителите на проекта. Според тях по-често стереотипите са в главите на родителите, отколкото на учениците, за които са били необходими буквално няколко минути, за да се сработят и сприятелят.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *