Най-старите документи, създадени от ръката на Апостола, нареди в изложба Историческият музей в болярския град

0

Най-старите запазени документи, създадени от ръката на Васил Левски, които не са достояние на широката общественост, ще покаже Регионалният исторически музей в болярския град по повод 182-та годишнина от рождението на Апостола. Това ще се случи на 18 юли в деня на отворените врати в музеите „Възраждане и Учредително събрание” и „Затвор-музей”. Тогава гражданите и гостите на града ще могат да разгледат без входна такса музейните експозиции от 10,00 до 16,00 ч.

По повод годишнината в музей „Възраждане и Учредително събрание” е експонирана мобилната изложба „Васил Левски – революцията и свободата” на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Въведението по обличително богословие, писано от Апостола, наред с тропара на Светите Апостоли Кирил и Методий от джобното му тефтерче, насочват към въпроса за влиянието на християнската нравственост и образованост върху оформянето на представите на нашия национален герой за Доброто и Свободата, казват организаторите на изложбата.

Тя представя богато илюстрирана с документи и снимки темата за Общото събрание на БРЦК, проведено през април-май 1872 г., както и европейските революционери от епохата на Левски, посветили живота си на борбата за свобода.

Експозицията е подготвена от авторски колектив в състав доц. Любомир Георгиев, Цветолюб Нушев, Милена Тафрова и Миролюба Вълчева. Тя ще гостува във Велико Търново до 10 септември.

В Деня на отворените врати в  музей „Възраждане и Учредително събрание“  ще бъдат излъчени два документални филма: „Матей Преображенски – съвременникът” и „Филип Тотю между мита и историята” по сценарий и режисура на Румяна Николова. Прожекциите ще са на всеки кръгъл час от 10,00 до 15,00 часа.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *