Легенди за скрити съкровища, самодиви и лековити води привличат туристи в Еленския балкан

0

 

Предания за скрити съкровища, самодиви и лековити води се носят от уста на уста из Еленския балкан и привличат туристите като магнит.

Едни от най-предпочитаните от иманярите места в района са някогашната римска наблюдателна кула близо до Разсоха и Беброво, както и тайнственият подземен манастир край село Мерданя. Според легендата там е заровено богатството на цар Иван Асен, което обаче вече осем века е неразкрито.  През 1230 г. след победата на славния владетел при Клокотница, на мястото, където царят е посрещнат от търновския патриарх, е изграден манастир. След падането под турско робство обителта е разрушена, а имотите на манастира преминават във владение на турските бейове и паши.

Според преданието, още по времето на царуването си Иван Асен скрил в манастира голяма част от своите съкровища. След един век, когато турците са пред вратите на Царевец, цар Иван Шишман също скрил в този манастир богатствата на рода си. След разрушаването на обителта съкровищата останали затрупани под земята. По-възрастните жители на Мерданя са убедени, че богатството е прокълнато и носи нещастие. Въпреки това обаче иманяри от цялата страна периодично правят усилия да се доберат до жълтиците.

Манастирът „Св. 40-сет мъченици в Мерданя

„Обикалят ни откъде ли не. Свикнали сме, а и от години се славим като привлекателно място за иманярите“, не крие и управникът на селото Марин Люцканов. По думите му,  даже един от предишните кметове  – Стоян Лахов се оказал запален търсач на съкровища. А доказателство за това са откритите в кметския кабинет иманярска кореспонденция и картите на местности, където се предполага, че има съкровища.

Разказите за самодиви и феи, които причиняват слепота, също се разпространяват като мълния из малките балкански селца.

Преданието гласи, че е един местен човек започнал да ослепява и затова отишъл при Ванга в Рупите. Още щом влязъл при нея тя го попитала кога е виждал самодивите. Това стъписало еленчанинът и той разказал на пророчицата, че веднъж, когато прибирал стадото си, забелязал на една поляна облечена в бяло жена. От тогава почнал да губи зрението си…

Красивият Еленски балкан е пълен с мистика

Старци разказват за случаи, при които хората ослепявали само за няколко дни, а лекарите не откривали причини за тайнствената им слепота. Така с годините се ражда легендата, че самодиви от Еленския балкан отнемат човешкото зрение. Според преданието, животните също усещали присъствието на вълшебните същества. Често се случвало вечер, когато добитъкът се прибирал от паша кучетата – пазачи да скимтят без причина и да бягат уплашени. А еленчани и до сега разказват, как самодивите избирали поляни и танцували цяла нощ – особено при пълнолуние…

Местните хора твърдят още, че подпочвените и изворните води са панацея за куп болести – от стомашни болежки до кожни и нервни неразположения.

 

За това туристите масово си наливат вода от десетките малки чешмички, а не нерядко се случва жителите сами да възстановят водоеми. Преди няколко години Семейството на Ахмет Шентюрк от Дебели рът вдига чешма в селото и я нарича за добър задгробен живот, както е според мюсюлманската религия.  Хората броили 1 500 лв. лични средства, за да направят корито и тръба в Дълги чучур.В съседното Калайджии пък, легендата разказва че тече подпочвена вода, която идва чак от… Хималаите. Даже геодезисти били потвърдили произхода на водата…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *