октомври 6, 2022

43 800 първокласници в страната ще получат по 250 лв. в началото на учебната година

Еднократната помощ за ученици, записани в първи клас през учебната 2019/2020 г. ще бъде 250 лв., реши правителството. С тази помощ се очаква да бъдат подкрепени около 43 800 деца.

Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца. Право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път. Задължително условие за получаването на средствата е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв.

Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето. Срокът за подаване на заявлението декларация за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година.

Според информация за готовността на общинските училища 725 първокласници ще бъдат приети в търновските учебни заведение за учебната 2019/20 г. Те ще бъдат разпределени в 29 самостоятелни и в 4 слети паралелки. Най-много – 6 паралелки, са заявени в СУ „Емилиян Станев”. Основните училища „Бачо Киро” и „Св. Патриарх Евтимий” планират по 5 паралелки. Следват СУ „Вела Благоева” с 4 и ОУ „Петко Р. Славейков” с 3 паралелки. ОУ „Димитър Благоев”, СУ „Георги С. Раковски” и ОУ „Д-р Петър Берон” в Дебелец очакват да сформират по два класа с първолаци. По една паралелка прием в първи клас са заявили СУ „Владимир Комаров”,  ОУ „Неофит Рилски” в Килифарево и ОУ „Христо Ботев” в село Ресен. Първокласниците в селата Леденик, Самоводене, Балван, Водолей и Церова кория ще се обучават в слети маломерни паралелки.

Нов район – СУ „Георги С. Раковски” бе създаден в общата схема на прием на децата. Към него ще се насочат учениците от с. Беляковец.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.