43 800 първокласници в страната ще получат по 250 лв. в началото на учебната година

0

Еднократната помощ за ученици, записани в първи клас през учебната 2019/2020 г. ще бъде 250 лв., реши правителството. С тази помощ се очаква да бъдат подкрепени около 43 800 деца.

Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца. Право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път. Задължително условие за получаването на средствата е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв.

Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето. Срокът за подаване на заявлението декларация за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година.

Според информация за готовността на общинските училища 725 първокласници ще бъдат приети в търновските учебни заведение за учебната 2019/20 г. Те ще бъдат разпределени в 29 самостоятелни и в 4 слети паралелки. Най-много – 6 паралелки, са заявени в СУ „Емилиян Станев”. Основните училища „Бачо Киро” и „Св. Патриарх Евтимий” планират по 5 паралелки. Следват СУ „Вела Благоева” с 4 и ОУ „Петко Р. Славейков” с 3 паралелки. ОУ „Димитър Благоев”, СУ „Георги С. Раковски” и ОУ „Д-р Петър Берон” в Дебелец очакват да сформират по два класа с първолаци. По една паралелка прием в първи клас са заявили СУ „Владимир Комаров”,  ОУ „Неофит Рилски” в Килифарево и ОУ „Христо Ботев” в село Ресен. Първокласниците в селата Леденик, Самоводене, Балван, Водолей и Церова кория ще се обучават в слети маломерни паралелки.

Нов район – СУ „Георги С. Раковски” бе създаден в общата схема на прием на децата. Към него ще се насочат учениците от с. Беляковец.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *