Великотърновец – правнук на опълченец, е стожер на българския дух в Австралия

0

Мила Милчева

Патриотизмът през последните години се превърна в доста експлоатирана тема. Пишем и гордо изричаме думи като Родина, Отечество, Майка България, правим си татуировки с Левски и Ботев, на фейсбук страниците си споделяме в захлас лъвове, рози, трибагреници.  И, да… Много обичаме да критикуваме сънародниците си зад граница. Казваме: щом са там, да не ми обясняват колко си обичат родината.

А те я обичат. Понякога без фанфари и шумни прокламации. Някои от тях правят толкова за България, колкото ни е трудно да повярваме.

Иван Ненов е на 53 години. Не му личат – изглежда младолик и стегнат. Личи, че спортува. Говори правилен български език, без диалект и без нотка на акцент. Иван е един от милионите ни сънародници зад граница. Вече 32 години той работи и живее на повече от 15 000 километра – в екзотичната и лелеяна от поколения българи далечна земя – Австралия.

Ненов вече 12 години е председател на Българското културно-просветно дружество в Аделаида. Преди това седем години е бил негов секретар. Ако има човек, за който с чисто сърце мога да употребя думата патриот, това е именно той. Защото този мъж, роден в сърцето на Велико Търново -родната му къща е под кино „Искра“, носи България в душата си, в паметта си, в мислите си. И работи за това българският дух не просто да тлее, а да гори със силен огън. Насред австралийските пустини, степи, брегове… Там, където през 1936 година пристигнали неговите деди.

Всъщност, първите българи, които се заселват в далечната страна, сторили това в годината, когато потъва Титаник – 1912-а.

Най-голямата вълна от изселници обаче била в периода 1929-1939 г. Цели групи тръгвали към Австралия с по един вързоп багаж, разчитайки само на здравите си ръце и голямото си трудолюбие. Най-многобройни били заселниците от Великотърновски регион и по-точно от района на село Страхилово. Повечето се заселват в Аделаида. Там, на мястото на мочурливите земи, успели с къртовски труд и познания по градинарство да създадат богати зеленчукови градини за домати, чушки и др. Започнали да довеждат и семействата си.

Такава е фамилната история и на дядото на Иван Ненов – Лазар от с. Страхилово. Със здрави ръце и находчивост той пренася славата на българския вкусен домат и става един от най-добрите градинари в региона. С печалбата от продажбите на зеленчуци,купува земи, строи сгради и успява да събере семейството си.

Иван Ненов се гордее и с друга личност от рода си – пра-прадядо му Нено от дряновското село Катранджиите, който бил опълченец,. При едно от идванията си в България, Иван тръгнал по следите на дядо Нено, посетил местата, където той е шетал като комита. Огромно било вълнението му, когато разбрал, че в музея в Казанлък се пази пушката на големия българин и се снимал с нея.

Иван Ненов живее в Аделаида с цялото си семейство – майка му и брат му с неговото семейство.Заминал за Австралия през 1987 година, след казармата. Преди това завършил Първа гимназия. Великотърновецът се оженил в Аделаида, има две големи деца – син и дъщеря, които не спира да пали с любов към България.

Верен на пословичната си скромност, не обича да говори много за себе си като председател на едно от най-дейните ни дружества зад граница, но затова пък с часове може да разказва за българската общност в милионния град. Дружеството било създадено през 1949 г. и тази година нашите сънародници отбелязали тържествено 70 години от основаването му. Още в самото начало, в средата на миналия век, родолюбците купили земя и със собствени средства построили центъра на българската общност – салон, църква и българско училище. Сега нашенци се черкуват в красивата църква “Света Петка”.

Тук има българско училищe, в което децата се учат на български език. Школото е едно от 400-те учебни заведения зад граница, които работят по програма на МОН. По думите на Ненов, училището е едно от най-важните средища на българщината в австралийския град. Към дружеството има сфрмиран танцов и певчески фолклорен състав със звучното име „Китка“, излъчват се радиопрограми на български език. Събираме се всеки петък вечер, организираме различни събития. Задължително отбелязваме националния ни празник 3 март и празника на българската писменост и култура 24 май. Заедно сме и на Бъдни вечер, и на Великден, разказва Иван Ненов. Веднъж месечно жените се събират в традицията на някогашните седянки – бродират български шевици и плетат.

Сред българите в Аделаида има много успели програмисти и компютърни специалисти, адвокати, лекари, психолози, инженери, служители в администрацията на щата и др. Самият великотърновец е супервайзор на летището в града.

Ненов особено се гордее с фестивала „Здравей“, който има вече две издания, а третото предстои през февруари 2020 г. Досега фестивалът е събирал по над 2000 човека – българи и представители на други народности от цяла Австралия. Очаква се догодина броят им да е още по-голям. По време на събитието се изнасят концерти от танцови състави и от други градове, организаторите канят български изпълнители, театрали. Организират изложба на занаяти и базар на сувенири. Най-важното е, че хората слушат българска музика, общуват, танцуват, веселят се и говорят за родината ни, разказва Иван Ненов.

Великотърновецът отлетя преди няколко дена за Австралия. Обещал си е да си идва по-често, защото обожава да пътува из България. Почти няма историческо място, което да не е посетил, защото е много запален по историята. Обича природата и с гордост казва, че нейната пищност не може да се мери с тази в Австралия, колкото и ранообразен и екзотичен да е континентът. Радва се, че всеки път, като си идва, вижда положителната промяна в родния си град. Само много му се иска и тук, както в Австралия, повече да зачитаме законите и да спазваме правилата. Мечтае си също българите да са по-сплотени, така, както са нашите хора в Аделаида. Тези, за които България не е просто държава, а Родина…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *