Велико Търново си спомни за Васил Левски и почете 182 години от рождението му

0

Велико Търново си спомни за Апостола на свободата Васил Левски и почете 182-годишнината от рождението му. На паметника на Дякона цветя в знак на признателност поднесоха кметът на старата столица Даниел Панов и регионалният министър Петя Аврамова.

В следобедните часове се състоя военен ритуал, по време на който обществеността засвидетелства своята признателност към българския национален герой.

Венци и цветя на паметника на Дякона поднесоха зам.-кметовете Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев, жители на болярския град, представители на институции, организации и сдружения. В почетен марш край мемориалния символ премина караул от Националния военен университет „Васил Левски“, а слово за Апостола произнесе ректорът на висшето училище бриг. ген. Пламен Богданов.

Припомнено бе, че Дякон Левски е роден в бурни времена и е израснал с идеите на Българското Възраждане. Негови спътници са даскалите, свещениците, интелигенцията. Осъзнал, че силата на българската нация е в самата нея, Апостола обвързва целия си живот с дългия и труден път към свободата, към отхвърлянето на петвековното османско робството.

Идеолог, водач, вдъхновител на всички българи по пътя им към свободата, Васил Левски винаги ще бъде сред най-обичаните и велики българи, с най-високо място в националния ни пантеон, бе общественият отзвук от честването.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *