До края на годината обявяват обществена поръчка за пътя Русе-Велико Търново

0

Мила Милчева

До края на тази година ще бъде обявена обществена поръчка за стартиране на строителството на магистралата Русе – Велико Търново. Това съобщи във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя дойде в старата столица, за да участва в националната инициатива „Образцова община“, организирана от вестник „24 часа“. В срещата се включиха кметове и представители на общини от Северен централен регион.

По думите на министър Аврамова за скоростното трасе Русе – Велико Търново са осигурени 600 милиона лв.. Припомняме, че вчера Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбата на жителите от Хотница, с което пада и последната пречка за начало на строителството.

Хубавата новина за всички от Северна България и за живеещите в Търново е, че ще обявим обществена поръчка за строителството на участъка от Русе до Бяла и обхода на Бяла, каза Аврамова.

Тя коментира и отлагането на крайната дата за пускането на ТОЛ системата. Днес в Парламента се гласува решението на Министерски съвет да бъде определена нова дата. След преговорите с превозвачите и представителите на бранша се стигна до това компромисно решение да отложим въвеждането на системата след 16 август, да пуснем тестови период, в който в реално време всички да могат да проследят собствените си разходи по тарифа, за която все още водим преговори с превозвачите“, каза още министър Аврамова.

Последната тарифа, която е предложена от министерството на консултативния съвет е возила от категория Евро 6 да плащат по 25 стотинки за километър, а тези от Евро1 по 39.

Превозвачите, естествено, искат много по-ниска цена – 12 стотинки. Все още не са приключили преговорите, но имаме добър диалог. Ние като институция трябва да защитим обществения интерес, защото хората очакват добри пътища, за което са ни необходими средства“, допълни министърката.

Аврамова акцентира и върху проекта за изграждане на магистрала „Хемус“ и го определи като най-важния за региона.

Тя припомни, че за участъка до Велико Търново са осигурени средства от държавния бюджет в размер на 1,34 млрд. лв.

Регионалната министърка не можа да посочи кога ще бъде узаконен проходът Хаинбоаз, който над десет години няма Акт 16 и на практика е незаконен.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *