БСП прави анкета с производители и продавачи за пазара в Горна Оряховица

0

„Година наред жителите на Горна Оряховица и земеделските производители страдат от това, че общинският пазар е превърнат в хранилка за партийни интереси. Време е това да спре и пазарът да се превърне в модерно и чисто тържище, каквото Горна Оряховица заслужава“. Това заяви на среща с местни производители общинският председател на БСП Огнян Стоянов.

Той се възмути от състоянието на масите, на които дребните земеделци са принудени да продават продукцията си. „В цяла Европа за екологично чисти продукти има голямо търсене. Ние имаме традиции в тази област, но немарливото отношение ги убива. Затова първата стъпка е да се осигури добра инфраструктура – нови маси, широки навеси, вместо скъсаните сегашни платнища, дори хладилни помещения“, коментира Стоянов.

Той посочи сериозния проблем със сервизните помещения за продавачите на пазара. Трябва да се създадат и удобства за зареждане със стока, посочи водачът на БСП.

„Днес общинското предприятие събира доста такси, но те се харчат основно за заплати на собствените му служители. В града не е тайна, че така се обслужват и партийни интереси. Тази практика ГЕРБ не съумяха да спрат за 12 години управление. БСП ще сложи край. Приходите от пазара ще се ползват за възстановяването му“, категоричен е председателят на опозицията, който ще предложи и структурни промени в предприятието.

Стоянов заяви, че тегленето на 2,5 млн. лв. кредит за ремонт на пазара, каквото Общината планира, е неефективен и нецелесъобразен ход. Освен това, няма финансова институция, която би отпуснала такъв голям заем на дружество, което има по 170 000 лв. приходи годишно. Според него, вместо да тегли заем, Общината може да преструктурира търговското дружество, а спестените пари да вложи в обновяване на обекта.

„За да бъде изработена новата визия за общинския пазар ще проведем анкета със самите производители и продавачи, за да чуем кои са важните пунктове за развитие, според тях. Ще панираме налагащото се благоустрояване и всички въпроси, свързани с изграждането на пазарите – за чистотата, за санитарните възли, за възможностите за паркиране в съседство, връзките между пазара и другите части на града“, каза Стоянов и предложи две възможни площадки, на които да бъде преместен пазара. Според него трябва да се повиши и сигурността, както и да се мисли за по-гъвкаво работно време.

Визията му включва още поставянето на информационни табла за производителите и основните стоки, които се предлагат в пазара. На следващ етап може да се мисли дори за местно лого, което да показва, че съответният продукт е купен от местен производител от Горна Оряховица.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *