И Окръжният съд отмени уволнението на проф. Николай Проданов от ВТУ

0

Великотърновският окръжен съд потвърди решението на Районния съд, с което е отменено уволнението на преподавателя проф. Николай Проданов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Окръжен съд е постановил вузът да заплати на Проданов направените разноски за второинстанционното производство.

Решението на Районен съд – Велико Търново е обжалвано от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ с искане за отмяната му и постановяване на ново, отхвърлящо предявените искове в цялост с присъждане на разноски за две инстанции.

Проф. Николай Проданов  е дългогодишен преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, бивш зам.-ректор по научното и кариерно развитие, но беше освободен от поста заради съкращаване на щата. В момента е зам.-министър на правосъдието от квотата на Обединени патриоти.

Проданов беше възстановен на работа във вуза от Районния съд в старата столица, след като беше дисциплинарно уволнен през миналата есен. Мотивите на ректора проф. Бонджолов бяха, че преподавателят не се е явявал на работа и не е изпълнил възложения му график за учебни часове през изминалата учебна година.

Пред магистратите Проданов обаче е претендирал, че уволнението му е незаконно, защото учебната му натовареност за миналата година  била възложена в нарушение на чл.26 от Закона за висшето образование. Той твърди още, че е извършено манипулиране на електронния график за разпределение на часовете – без негово знание са му възложени часове с цел да бъде дискредитиран като преподавател и да се представи, че не е усвоил възложените му часове. Въз основа на тези съображения Проданов е поискал от съда да признае уволнението за незаконно, да го отмени и да го възстанови на заеманата преди това длъжност.

Сега и втората инстанция  отменя уволнението му и го възстановява на работа. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок от връчването му на страните.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *