Над 350 участници идват за 22-рия Международен фолклорен фестивал

0

 

22-рото издание на Международния фолклорен фестивал Велико Търново стартира на 20 юли/събота/ и ще продължи до 27 юли. Тази година форумът се провежда под мотото „It’s a kind of magic”. Той ще включва 16 концерта в градовете Велико Търново, Добрич, Севлиево, София, Трявна, 8 от които в старопрестолния град. 10 ансамбъла от 7 държави с над 200 чуждестранни и 150 български участници ще се представят на откритата сцена на Летния театър в парк „Марно поле“. За пръв път ще се включат групи от Република Башкирия и Панама. Концертите са с начален час 20,00 с изключение на вечерта, посветена на българския фолклор, която ще започне в 18,00 часа на 26 юли /петък/. Входът е свободен.

Фестивалът се организира от Национална Секция за България на ЦИОФФ и Община Велико Търново.

Официалното откриване на форума е на 20 юли/събота/ от 20,00 часа в Летния театър. В рамките му ще се проведат две дефилета на участниците по централните улици на болярския град. Първото е в деня на откриването от 18,00 часа. Групите ще преминат разстоянието от пазара до Общината, където ще бъдат издигнати официалните знамена. Второто е на 27 юли от 18,00 часа в посока Паметникът на обесените – Летен театър.

Кметът Даниел Панов ще се срещне с ръководителите на ансамблите в понеделник, 22 юли от 11,00 часа в  Ритуална зала на Община Велико Търново.  В рамките на форума ще се  проведат и  конкурсът „Мис Фестивал 2019“ – на 21 юли от 10,00 часа, и вечерта на традиционната кухня на Башкирия и Колумбия на 26 юли от 20,00 часа.

Международният фолклорен фестивал се провежда за пръв път през 1998-ма . От самото си начало е със статут „Фестивал на ЦИОФФ“ (Международен съвет на организаторите на Фестивали за фолклор и традиционни изкуства). Той е един от 270-те признати от ЦИОФФ многобройни фестивали по света.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *