декември 4, 2023

Град Дебелец вече има свой герб и знаме

0

 

Светослава Иванова

Обществен съвет от 12 члена одобри гербът и знамето на град Дебелец, чиито автори са Кристиян Иванов и Никола Петров. Предстои официалните символи да бъдат обсъдени и приети от общинските съветници в болярски град на редовната им сесия на 25-и юли.

За гербът и знамето, с които Дебелец ще отбележи своята 45-та годишнина от обявяването си за град, кметът Снежана Първанова обяви конкурс. В него участваха студенти от Факултета по изобразително изкуство при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Мотивите за конкурса бяха, че градчето няма емблема, която да отразява спецификите на населеното място.

Гербът на Дебелец представлява щит в сребро, а в центъра му е старият мост в града в злато и река в лазур. Над щита е поставена крепостна кула. Той вече ще е задължителен елемент от официалната бланка за кореспонденция на местното кметство.

Знамето е трицветно с разположени вертикално от ляво на дясно синьо, бяло и зелено, като в средата на белия цвят е разположен  гербът. Синият цвят символизира  честността, верността и благородството,  белият – свободата, а зеленият – плодородието и историческата връзка със знамената на борците за национално освобождение. Знамето ще се съхранява в кабинета на кмета и ще участва в тържества и чествания.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *