Десетки миряни се стекоха в манастир „Свети Пророк Илия“ за храмовия му празник

0

 

Водосвет за здраве и благоденствие на горнооряховчани бяха отслужени в манастир „Св. Пророк Илия”. Тържествената служба в празничния Илинден започна още от рано сутринта със Света литургия, водена от Великотърновския митрополит Григорий. Заедно с него служиха още четирима свещеници от региона.

Десетки миряни се стекоха в светата обител, за да почетат Св. Пророк Илия и да запалят свещ за здраве. По време на службата бе подстриган за иподякон стопанинът на манастира – Евгений.

След тържествената литургията бе отслужен водосвет и бе раздаден курбан, който по традиция бе осигурен от Община Горна Оряховица.

Два пъти в годината ръководството на Общината в лицето на кмета инж. Добромир Добрев дава курбан за здравето и благоденствието на горнооряховчани – на Илинден и на 24 октомври, когато отново на манастира се отбелязва инициативата „Камбана за живот на Земята”.

Манастир „Св. пророк Илия” е основан през ХІІ-ХІІІ в. и носи името на светеца-покровител на Горна Оряховица. Според легендите след свалянето му от престола, в манастира е заточен цар Борил. В светата обител, той прекарва последните години от живота си. Въпреки множеството разрушения, които понася през вековете, храмът е възстановяван с доброволния труд и дарения на горнооряховчани. Именно край този манастир започва заселването на територията на днешна Горна Оряховица.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *