Близо 67 млн. лева се инвестират в област Велико Търново по ОП “Региони в растеж” – 2014-2020

0

Мила Милчева

С безвъзмездни европейски  средства ще се доизгражда и модернизира ВиК-инфраструктурата в региона

Близо 67 млн. лева по 28 договора се инвестират в област Велико Търново по Оперативна програма “Региони в растеж” – 2014-2020. Със средствата се обновяват 19 образователни институции и 17 обекта за социални услуги. Изпълняват се пет проекта за подобряване на градската среда и се ремонтира републиканска пътна мрежа. Това съобщи преди дни при посещението си във Велико Търново Петя Аврамова – министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя изнесе данните по време на националната инициатива „Образцова община“, организирана от вестник „24 часа“. В срещата се включиха кметове и представители на общини от Северен централен регион.

Велико Търново е сред шестте новоприсъединени области, които могат да получат безвъзмездно европейски средства за доизграждане и модернизация на ВиК инфраструктурата. За целта предстоят регионални прединвестиционни проучвания, а за финансирането им МРРБ вече е подало проект на стойност 23 млн. лева по ОП “Околна среда“ 2014-2020 г.

Министерството вече е изготвило 14 регионални прединвестиционни проучвания за областите Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник, Видин и Враца. ВиК операторите са подали проектните си предложения към Управляващия орган на ОПОС и се очаква подписване на договорите. Проектите за областите Враца и Смолян вече се изпълняват.

Обновяването на ВиК инфраструктурата ще подобри услугата за гражданите и стандарта на живот. Много е важно да се спре обезлюдяването на по-малките населени места и концентрацията на населението в големите градове. Затова със средства от националния бюджет и по линия на европейската солидарност се инвестирав модернизацията на над 400 училища и детски градини, здравни и социални заведения, допълни Аврамова.

Регионалният министър подчерта, че Велико Търново е сред генераторите на икономически растеж в страната. Сред отличниците в Северен централен регион тя посочи и Севлиево.

Автомагистралите “Хемус” и “Русе – Велико Търново” са изключително важни за развитието на областта и на Северна България и ще ускорят намаляването на разликата в икономическото развитие на Северна и Южна България, посочи Аврамова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *