февруари 22, 2024

Явор Божанков иска проверка на имотното състояние на  Детелина Борисова

0

 

Червен депутат срещу бивш кмет и настоящ вицегубернатор от ГЕРБ

 

Светослава Иванова

Данни за имотното състояние на Детелина Борисова изнесе на пресконференция депутатът от БСП Явор Божанков. Борисова е бивш кмет на община Стражица и настоящ зам.- областен управител.

Граждани са поставили пред депутата от БСП въпроси, свързани с имотното състояние на  Борисова като фигура от местния политически живот.

„След справка в публичните регистри, прави впечатление, че имотното състояние на цялото семейство на г-жа Борисова се увеличава, след като тя заема кметския пост“, обясни Божанков и допълни, че документите за имотното състояние са публично достъпни.

При встъпване в длъжност през 2011г. Борисова декларира имотното си състояние, но от декларацията й по Закона за противодействие на корупцията от 2018 г., е видно, че то, както и  на  съпруга, майката, бащата, сина, дъщерята и брат й се повишава.

През 2016 г. бившата кметица е придобила имот от 2 625 кв.м. с 450 кв.м. сгради на цена 13,33 лв. за кв.м. Справка  показва, че пазарните цени са значително по-високи.

През 2014 г. по време на мандата на майка си, дъщеря й, която тогава е 22-годишна, закупува имот от Трудово производствена кооперация. Синът й също закупува помещение от кооперацията. Отново по време на мандата съпругът Стилян Зарков Борисов купува кафе аперитив, помещения и други поземлени имоти. Майката на Борисова, която е пенсионер, през 2017 г. купува парцел в Стражица.

Братът на Детелина Борисова участва и печели обществени поръчки на стойност 1 387 000 млн. лв. със своята строителна фирма „Еврострой-ВТ“, като в нея участие има и бившата кметица. Фирмата е печелила обществени поръчки за над 1,3 млн.лв.

„Ще поставим въпрос дали фирмата е участвала и в поръчки на територията на община Стражица като подизпълнител“, коментира Явор Божанков.

Той припомни, че за периода на мандата й като кмет на Стражица срещу Детелина Борисова има подадени два сигнала в прокуратурата.

Първият е за изпълнение на СМР без изискуемите строителни книжа при изграждането на подпорна стена като част от ремонта на път VTR/III-407/ Мирово-ж.п.гара Асеново-Асеново.

„Форсирано е изпълнението няколко дни преди изборите през 2015 г. за над 200 000 лв. Образувана е прокурорска преписка във ВТОП. Поставяме въпроса защо до момента няма резултат от подадения сигнал, който е от 15 февруари 2016г.“, каза Божанков.

Вторият сигнал е за купени над 200 СИМ карти за нуждите на община Стражица. „Разбирате, че общината няма толкова служители, съответно закупуването на толкова много карти е притеснително. И по този случай има сигнал в прокуратурата, който също стои без отговор“, каза депутатът.

Той постави редица въпроси пред компетентните органи – КПКОНПИ и Прокуратурата. Техният отговор ще бъде и своеобразен тест за Етичната комисия на партия ГЕРБ.

Депутатът настоява да се провери произхода на средствата, с които семейството прави споменатите покупки на имоти, автомобили и пр. „Има ли конфликт на интереси във връзка с обществените поръчки?“, пита още Божанков.

Защо втора година няма движение по двата сигнала, подадени от новото ръководство на община Стражица и дали г-жа Борисова е превишила правомощията си като е започнала строителството без решение на Общинския съвет, попита още народният представител.

Според Детелина Борисова обаче изнесените данни са неверни. Пред медии тя коментира, че е заварила картите от своя предшественик.


„Няма как да закупя нещо, което е извън служителите. Доставката на интернет услугата за Общината, ако е 200 гигабайта скорост те ги фактурират като 200 карти по 1 мегабайт. Аз също не ги разбирам тези неща. По отношение на пътя си спомням, но аз не съм човекът, който издава строителните книжа. Не вярвам главният архитект да е допуснал разминаване. И в това, което изнесъл Божанков няма нищо вярно. Съпругът ми е земеделски производител, една база, която той закупува, но понеже е земеделски производител, аз да бъда спокойна, я декларирах половината. Но да не ми създава някой някога проблеми предпочетох да го декларирам, въпреки че мъжът ми си е самостоятелен производител. По-добре да ми влезе в декларацията, отколкото някой ден някой да ми каже, че не съм я декларирала. За имота на дъщеря ми става въпрос за стая от 12 квадрата. Със съпруга ми си движиха нещата тогава, 12 квадрата колко да е голяма сумата, но да дъщеря ми й предстоеше завършване като архитект и трябваше да има помещение, където да работи. А брат ми си е управител на фирмата и има право на пазара да се пласира, аз не съм управител, няма конфликт на интереси, брат ми си е просил хляба и се е старал да работи, нищо в Стражица не е печелил“, коментира Детелина Борисова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *