70 330 лв. губи работник във Велико Търново, ако работи без договор 30 години

0

КНСБ започна кампания „Сивото убива!“

Мила Милчева

Ако един човек работи във Велико Търново без договор, но получава под масата средната за региона заплата от 970 лева, той ще загуби за година 5541 лева за майчински, 2793 лева обезщетения за болнични, 2574 лева обезщетения за безработица и за пенсия – 59 241 лева.

Общо за 30 години, ако работи на тази заплата, работникът или служителят губи 70330 лв.

Тези данни съобщи във Велико Търново д-р Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ. Той и негови колеги от синдиката представиха в старата столица кампанията „Сивото убива!“. Тя е съвместна между КНСБ, Националната агенция по приходите, Комисията за защита на потребителите, Инспекцията по труда и синдикатите в земеделието, леката промишленост, строителството и автосервизите.

Сивият сектор у нас е в размер на 23 млрд. лева, и това е 21 % от българската икономика, сочат данните на синдиката.

По изчисления на КНСБ, всяка майка, която се осигурява на минимална работна заплата, а получава остатъка до 1000 лева в плик, губи 4800 лева за 280 дена. 60 на сто от ремонтите в дома ни се правят от майстори, които укриват данъци и осигуровки, а 80 на сто от сервизите работят в сивия сектор.

Една от причините за започване на кампанията са все по-честите сигнали за работници, наети без договори в различни отрасли на икономиката. Това се случва, въпреки солените глоби, които грозят работодатели и длъжностни лица за подобен тип нарушения. Санкциите са от 1000 до 15 000 лева, припомни д-р Капитанов. Той посочи също, че в момента България е в топ 5 на страните от Източна Европа по процент на неформална заетост по данни на Международната организация на труда.

За миналата година в област Велико Търново са констатирани 25 случая на работещи без договори, а за шестмесечието на тази година те са 11, съобщи инж. Невена Стефанова, директор на Областна инспекция по труда.

Заради малкия брой инспектори нямаме възможност да осъществим пълен контрол в предприятията и фирмите, но реагираме на всички подадени сигнали, посочи инж. Стефанова. Тя уточни, че голяма част от подадените сигнали в инспекцията се оказват неверни.

За да се бори със сивата икономика, КНСБ пусна мобилно приложение VOX КНСБ. Там всеки може да сигнализира за проявления на нерегламентирано наемане или плащане на работници. Експертите от КНСБ ще препратят сигнала до отговорните институции и ще върнат отговора през мобилния телефон. Подателят на сигнала остава анонимен за останалите, които имат достъп до приложението.

От синдиката посочиха, че на приложението може да бъде дадена и информация за положителни примери на коректни работодатели и доволни работници.

Днес пред сградата на Общината във Велико Търново има разположен мобилен център на КНСБ за сигнали и информация. Идеята е той да не присъства инцидентно, а да е разположен на различни места в града всяка седмица.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *