Вдигат шестметрова мелница на Царевец за „Теменужката от Монмартър”

0

 

Шестметрова вятърна мелница, като светеща емблема на бохемския парижки нощен живот, ще издигне на откритата сцена на Царевец великотърновският театър за своя спектакъл „Теменужката от Монмартър”. С шедьовъра на Имре Калман Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” ще участва в Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Представлението е на 26 юли от 21 часа.

Животът под покрива на една парижка мансарда ще представи на Царевец храмът на Мелпомена във Велико Търново. Там тримата главни герои – музикант, художник и поет, ще споделят своите несгоди в живота, трепети и мечти. Тяхната история по интересен начин се преплита с живота на едно момиче – улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартър, името й е Виолета. Едно най-обикновено бедно момиче, което от улична цветарка по пътя на случайността се превръща в истинска оперетна звезда в театър „Водевил”. Нинон е друга жена, също част от тази компания. Тя олицетворява жената – кокетка – привлекателна, сексапилна и амбициозна, леконравна собретка, която жертва любовта си в името на кариерата. В центъра на любовния триъгълник по стар класически обичай е художникът Раул Дьолакроа, раздвоен в избора си между тези две жени.

„Теменужката от Монмартър” е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата – австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл. За първи път в България великотърновският театър поставя спектакъла в оригиналната версия на либретото, написано от Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд. За основа е послужила една малка книжка – „Сцени от живота на бохемата”. Това е своеобразен бестселър за времето си, написан от Анри Мюрже. По различни части от нея са създадени още две произведения – върхове в историята на оперното изкуство – оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало.

Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, а диригент-постановчик – Игор Богданов. Сценографията е на Лидия Къркеланова, хореография на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова. В постановката участват солисти, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов”. На сцената ще излязат солистите Симона Кодева, Теодора Петрова, Момчил Караиванов, Георги Гърланов и др.

Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *