декември 4, 2023

Втори воден цикъл ще подобрява отводнителната система на болярския град

0

 

 

Светослава Иванова

Обявено е прединвестиционно проучване за проектите за ВиК в целия регион

 Кметството планира подобряване на отводнителната система на града с реализацията на проект за втори воден цикъл, обяви по време на заседанието на общинския съвет кметът Даниел Панов. Инвестиционното намерение ще позволи и увеличаване на капацитета на мрежата във високите части на болярския град, което е от особено значение за събирането на дъждовните води при проливни валежи.

Панов поясни, че нов колектор ще бъде изграден и под бул. „България“, чието преасфалтиране е част от одобрения по оперативна програма „Региони в растеж“ проект за интегриран градски транспорт. Това също ще подобри отводняването и ще ограничи събирането на вода в централната част на града при обилни дъждове.

Вече има процедура за прединвестиционно проучване за обновяване на ВиК-инфраструктурата в града и региона, а възложител е регионалното министерство. Да стартират процедурите е възможно заради консолидацията на ВиК-дружествата на областно ниво.

В настоящия програмен период именно водните асоциации са бенефициенти по оперативна програма „Околна среда“, що се касае до ВиК-инфраструктура – за нейното обновяване, доизграждане и други мерки по водоснабдителните и канализационните мрежи. Сред готовите проекти в региона е и този на общината за втори воден цикъл.

Кметът припомни, че и през юни, и през юли само за броени дни са паднали количества дъждове, които превишават както средномесечните норми, така и стойностите, определени от застрахователите за критично положение и наводнение.

„Когато е правена канализацията, тя не е била предвидена за подобни количества дъждове. Цялостната й реконструкция е свързана с много средства, затова проучваме всяка възможност за финансиране и за поетапно обновяване на отводнителните мрежи“, подчерта Даниел Панов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *