За първи път градски автобус се качи по тесните улички на „Варуша“

1

Светослава Иванова

 

Общината планира линия до старинния квартал

Нов модел малогабаритен електрически автобус бе тестван по улиците на Велико Търново, а специална локация в маршрута му стана квартал „Варуша“. Кметът Даниел Панов, експерти от общинската администрация и журналисти от медиите тестваха как се представя возилото в реални условия из града.

„Планираме създаването на градски маршрут до кв. „Варуша“ с новата транспортна схема, по която вече се работи. Досега градски транспорт там никога не е имало“, обяви кметът на болярския град. По негова идея ще бъде разработена и тестова автобусна линия, която да тръгне в най-скоро време.

В обиколката бяха включени и части от квартал „Картала“, до които също не се движи обществен транспорт. В зависимост от капацитета на батерията, електробусът изминава между 160 и 220 км с едно зареждане. Возилото бе представено обстойно от управителя на фирмата вносител Николай Недялков, а до момента тестове са правени в София, Враца и Плевен.

Закупуването на първите три електрически автобуси е заложено в одобрения проект на Община Велико Търново за интегриран градски транспорт, за който предстои подписване на договор с Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“. С новата транспортна схема е планирано създаване на маршрути и връзки, които да направят градския транспорт предпочитан за придвижване във Велико Търново.

 

About Post Author

1 thought on “За първи път градски автобус се качи по тесните улички на „Варуша“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *