Първи студент има вече лятната ученическа археологическа школа на крепостта Ряховец

0

 

Йоанна Катрева е първият студент, който изпрати единствената в България лятна ученическа археологическа школа на открито. През това лято на разкопките на крепостта Ряховец работиха 30 деца от училища в Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец. Йоанна е приета с максимален бал в Софийския университет в специалност „Археология“. Тя е от Горна Оряховица, но средното си образование е завършила в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново. Може да звучи нескромно, но успяхме да й дадем ниво, което и бакалаврите го нямат когато завършват университета. Тя беше на три археологически обекта и вече сама пише дневник, води документацията, ръководи група. Участвала е и в теренни археологически издирвания, разказват с гордост археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова, които освен, че правят проучванията на Ряховец, ръководят и ученическата школа. Мислим, че съвсем спокойно можем да кажем, че що се отнася до археологията, въобще не сме провинция, категорични са те и обещават, че ще продължат да работят със своята бъдеща колежка и в следващите проучвания.

Голяма изненада за екипа тази година е била и възпитаничката на СУ „Георги Измирлиев“ – Румина Трифонова. Момичето дори и след като приключване на школата, продължава всеки ден да работи с екипа. Страхотно сме очаровани всички от нея. Вероятно голямата й страст ще се окаже антропологията. Тя сама си почиства скелети и графично ги документира. Антрополози в България почти няма и затова имаме надеждата, че екипът ни след няколко години ще се сдобие с един професионален антрополог в нейно лице, горди са археолозите.

И за още една малка своя наследничка разказват те. Габриела Атанасова, която също е възпитаничка на СУ „Георги Измирлиев“ от 9-годишна помага в Историческия музей при почистването и обработването на керамиката, открита на крепостта. Заедно с нея михме керамика, подреждахме находки. Вече е 6 клас и тази година за първи път се качи на Ряховец и идва цяла седмица. Вече може да работи с нивелир и да описва находките в дневник. Голямата й страст е керамиката, обича сама да сглобява съдове, разказва Мая Иванова.

Наистина сме много горди с тези деца. Може би това е по-голямата награда от разкопките, а не толкова това, което откриваме, категорични са Илиян Петракиев и Мая Иванова.

Те са изключително благодарни на всички спомоществователи, помогнали и тази година за лятната археологическа школа. Общините Горна Оряховица и Лясковец са се ангажирали с транспорта на учениците. Ангел Дучев от Пиано бар – Горна Оряховица се е погрижил за храната на децата, а тениските и шапките са осигурени от Йордан Манчев от „САГА 2000“. С финансови средства са помогнали Анастас Начев от Бар „Империал“, Александър Павлов от „Алексис“ ЕООД, Пицария „Антониос“ и анонимен дарител.

Археолозите от екипа се надяват, че през следващия сезон ще успеят да привлекат повече спомоществователи за каузата Ряховец и уникалната ученическа школа.

Източник: Община Горна Оряховица

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *