Родилното отделение на Горнооряховската болница отвори врати за посетители

0

Светослава Иванова

Ден на отворени врати за първи път се проведе в общинската болница в Горна Оряховица в деня на Успение на Света Анна – покровителка на брака, бременните жени и майките. Това обясни Снежана Белчева, старша акушерка в АГО- отделението на стационара, която лично разведе из отделението осем бъдещи майки от Горна Оряховица, Велико Търново и село Козаревец. Младите жени бяха посрещнати от началника на отделението д-р Михаил Милатович и педиатъра д-р Илия Атанасов.

Те видяха съвременната апаратура в родилната зала, операционната и посетиха стаята за кърмене и ВИП-помещенията, където имат възможност да постъпят с придружител. Бъдещите майки разгледаха и кувьозите за недоносени бебета, а д-р Илия Атанасов ги увери, че при изписването родилките се изпращат с инструкции, насоки и с рецепти за хранене на пеленачетата.

Г-жа Белчева посъветва жените да четат внимателно документите за информирано съгласие на пациента. Тя обясни, че без изричното им желание никой не може насила да им включи системи, да извърши секцио, да имунизира бебета им. Един въпросите, който най-много вълнуваше майките, и на който също получиха професионален отговор, бе свързан с това как да разпознаят началото на родилния процес и кога точно да се отправят към Родилно отделение.

Младите жени получиха и рецептурник за хранене на бебето от Нестле, книжка – дневник, в която да вписват всички събития около своята рожба до тригодишната й възраст, както и списък с всички необходими вещи и консумативи, които трябва да подготвят преди постъпване в Родилно отделение. Жените проявиха интерес още и каква е цената за избор на родилен екип, цената на престоя във ВИП- стаите и кога трябва да се свържат с избрания от тях лекар, който ще води раждането.

В края на срещата те получиха и анонимни анкети за препоръки и се почерпиха. Снежана Белчева коментира, че при интерес инициативата ще се превърне в традиционна , като Ден на отворените врати ще се организира в АГО минимум два пъти годишно.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *