Каракачанов: „Аз не съм русофил или американофил, искам армията ни да има модерно оръжие“

0

 

Мила Милчева

Българската армия има готовност да окаже подкрепа за решаване на проблема с африканската чума по свинете и за това има издадена заповед, съобщи във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов Той посочи, че Военна полиция може да подпомага колегите си от районните управления при контрол на пунктовете, през които преминават животните.

Пред журналисти Каракачанов коментира и назначаването на нов ректор за Националния военен университет „Васил Левски“. Той обясни, че е внесено предложение до президента и сега се чака издаването на указ от него постът да бъде поет от полк. Иван Миланов – командир на 110-и полк – Пловдив.

Изпращаме офицер, който е в средата на своето професионално развитие – да покаже, че може да възпитава младите български офицери“, каза министърът. Очаква се указът да бъде издаден до края на юли.

Налагането на вето върху сделката за купуването на новите самолети F-16 беше излишно, каза още военният министър. По думите му не е вярно, че дебат по темата не е воден. За това се говори от поне две години. Както видяхте и днес, при обсъждането на президентското вето, нямаше никакви нови аргументи – нито от страна на опозицията, нито от страна на управляващите. Това е конституционно право на президента и аз го уважавам“, коментира той.

Каракачанов посочи, че ако няма вето върху актуализацията на бюджета, парите за летателните машини ще се преведат до края на юли. След това и договорът за изработката и доставката им влиза в сила. Аз не съм русофил или американофил, мен ме интересува Българската армия да е добре въоръжена и то с ново и модерно оръжие. Като страна-членка на ЕС, при съществуващите санкции, да кажеш на хората, че ще купиш руски самолети, означава да ги лъжеш, че някога изобщо ще купиш самолети. Миг-29 не е лош самолет, аз полагам усилия да възстановим летателната способност на поне 10 такива, с които разполагаме до края на моя мандат. Сега летят само 4 от 15, но F-16 беше най-добрият вариант за момента, каза още министърът. Той допълни, че новите апарати ще са изцяло оборудвани и след три години ще са вече в експлоатация.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *