декември 6, 2023

Офицери и сержанти от НВУ „Васил Левски“ получиха пагоните си на церемония във Велико Търново

0

Мила Милчева

Над 160 офицера и 30 сержанти НВУ „Васил Левски“ завършиха първият етап военното си обучение в Търново и получиха дипломите и пагоните си на церемония в центъра на Велико Търново. Строят беше приет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Курсантите, курсистите и кадетите са от 141-ви випуск „Княз Александър I“, който е най-големият за последните 20 години. Момчетата и момичетата вече са разпределени във военните поделения в страната.

„Защитавайте честта на родината по примера на великите ни предци. Опирайте се на офицерските и сержантските традиции, и заветите, които са ви оставили. Ползвайте сеот уроците на историята за благото на обществото, държавата и българската армия. Това е вашата кауза, това е наша обща кауза“, каза в словото си началникът на университета бригаден генерал д-р Пламен Богданов.

Министър Каракачанов връчи награди на първенците на випуска . С най-добри резултати е лейтенант Иван Пърчев, който получи отличие на името на полк. Борис Дрангов.

Каракачанов приветства младежите за доблестта им да служат на България. Щастливо съвпадение е, че тази година випускът носи името на един голям български държавник – княз Александър Батенберг – първостроителя на новата българска държава, човека, който постави основите на България – такава, каквато я виждаме днес. Благодарен съм ви, че избрахте пътя на български офицери, допълни министърът.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов подчерта в поздравителното си слово, че денят е специален за историческата и духовна столица. Той посочи, че церемонията доказва истинската същност на града – да бъде носител на българщината, на българския дух и на българската национална гордост. Помнете, че българската войска и православната вяра винаги са били опорни стълбове на българската държавност. Българският войник няма загубена битка, дори когато изходът на войните е бил неблагоприятен за България. Благодаря ви, че сте избрали да служите на Родината и да я защитавате, каза още Панов

След благослов на великотърновския митрополит Григорий, церемонията приключи с изпълнение на „Велик е нашият войник“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *