114 участници от цялата страна преплуваха Дунав

0

За шестдесет и втори път в Свищов се проведе ежегодното масово преплуване на река Дунав, което събра 144 участници от цялата страна. Голямата спортна проява  се провежда без прекъсване вече 62 години в крайдунавския град и от всички български градове намиращи се по поречието на река Дунав, Свищов е единственото място, където традицията продължава.


За да се включат в атрактивното събитие пристигнаха участници от София, Велико Търново, Варна, Бургас, Елена, Пловдив, Севлиево, Тетевен, Плевен, Ботевград, Павликени и други населени места. И тази година най-многобройна бе групата от Елена с 44 участници, след нея по численост се нареди групата от Павликени – с 28 плувци, а свищовлии бяха 25. Ентусиастите преплували Дунава бяха превозени до румънския бряг с пароми, които бяха предоставени от Военно подразделение 28 880 гр. Белене, с командир полк. Росен Арабаджиев. За безопасността на смелите плувци се грижеха 48 спасители и 13 лодки с лодководачи.


62-то масово преплуване на Дунав бе открито от председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, който пожела успех на всички участници.
По традиция, след преплуването на реката всички получиха грамоти, а специални отличия бяха връчени на: 78-годишните Михаил Качаунов от Велико Търново и доц. Стефанка Стефанова от Пловдив – за най-възрастни участници, на 6-годишния Никола Кирчев от Тетевен – за най-малък участник, както и на Борислав Иванов от Сандански, който преплува Дунава с трите си дъщери – Надежда, Виолета и Гергана, и получиха отличие за семейство преплувало Дунав. Отличия имаше и за най-многобройните гостуващи групи – от Елена и Павликени.
Наградите бяха връчени от председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, секретаря на Общината Любомира Петрова, зам.-кмета Борислав Замфиров и председателя на Постоянната комисия по здравеопазване, социална политика, младежта, спорт и туризъм към местния парламент – Свищов д-р Татяна Ганчева.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *