В Инспекцията по труда разбрали за инцидент със загинал работник от медиите

0

 

„Не бях уведомена в петък за станалата злополука. Научих от медиите.  Ходихме да проверим на място, човекът е загинал от електрически ток, както вече всички знаят. Самата шахта е водопроводна и обикновена, в нея няма нито осветление, нито електричество. При нашата проверка всички разклонители и машината, с която е работил, бяха иззети от следствието и се води следствено дело по нареждане на Прокуратурата. Така че ние тези разклонители не сме ги видели и тепърва предстои да ги изискаме от Прокуратурата и не знаем от къде е вземал ток и какво точно е станало. Само знаем, че той не е нает от тази строителна фирма и е работел сам за себе си. Просто е бил повикан да извърши ремонт на ВиК инсталация“. Това призна директорът на Дирекция „Инспекция по труда“ в болярския град инж. Невена Стефанова във връзка с инцидента на хижа „Божур“, при който в края на миналата седмица загина човек.

Тя няма коментар защо полицията не я е уведомила веднага за инцидента, но уточни че до сега е била известявана от Районното управление в Горна Оряховица за всички проблеми.

„Единственото обяснение за мен е, че са разбрали, че човекът работи сам за себе си и всъщност злополуката няма да се установи като трудова злополука, най-вероятно ще го водят като инцидент, но това ще реши следствието и Прокуратурата. Ние ще си свършим работата и ще видим дали има нарушения по безопасността. А той е дошъл като физическо лице, няма договор, няма фирма. Строителната фирма си получи призовката от техническия ръководител. Проверката предстои и може би ще продължи дълго, защото има много неща за изясняване в хода на тази проверка“, каза още инж. Стефанова.

Миналата седмица се случи още един сериозен инцидент в района. Мъж е със счупен крак след като при маневра е бил блъснат от мотокар в предприятие за капачки в Лясковец.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *