Истинско киви отглежда в градината си областният председател на ДСБ

0

 

Екзотичната идея дошла след приятелски спор

 

Светослава Иванова

 

 Истинско киви отглежда в задния двор на дома си в Долна Оряховица Йордан Байчев. Младият мъж всъщност се занимава с частен бизнес, по образование е социолог, а по призвание – политик, и затова амплоато му на земеделец, който при това развъжда екзотични плодове, е изненадващо дори и за по-близкия му приятелски кръг.

Всъщност историята с кивито започнала малко случайно и на шега, но тя е много показателна за характера на Данчо. Който целенасочено довежда до край всичко, каквото си науми, стига то да е полезно за общността и да носи положителен заряд – все неща, от които Байчев се ръководи и в политиката.

Настоящият областен председател на ДСБ се завърнал в родната Долна Оряховица след като години наред живял, учил и работил в София. Все го теглило към родния край и накрая не устоял. Преди десетина години завързал спор с негов приятел. Байчев твърдял, че в Долна Оряховица може да се отгледа всичко, заради уникалния климат. Стига разбира се човек да е упорит и да вложи малко майсторлък. Приятелят му го провокирал: „Защо не отгледаш киви!“ И Байчев приел предизвикателството.

Половината от растенията му дал приятел от Видин, а останалите – от едно селце край Сандански – Ново Делчево. Данчо ги засял, а те започнали за раждат плодове на четвъртата – петата година. И всяка година давали все повече плод.

 „Растенията са еднополови – има мъжки и женски и без едните не може да има плод- цъфтят но не раждат. Полива се много – по десет литра вода на растение, всеки ден през лятото. През зимата издържат на нашия студ и не измръзват. Вкусът им е страхотен. Разликата с тези от магазина е като на купен от супермаркета домат и откъснат от градината – уж е същия, но няма нищо общо Когато човек има идея, с труд, умения и постоянство може да постигне всичко, дори да изглежда невъзможно за околните“, обяснява с вещината на истински фермер …дипломираният от СУ „Св. Климент Охридски“ социолог и тъмносин политик.

Впрочем с благия си характер, склонността си да  изслушва всички гледни точки и да взема най-правилните решения, като че ли Йордан Байчев не се вписва в клишето на типичните партийци, които не търпят критика или друга гледна точка. Само че зад добродушния му вид се крие упоритост, търпение и амбиция да промени общността и средата. За това той не се колебае нито да организира съгражданите си на протест – заради лошата улична инфраструктура, нито да влезе в директна битка за кандидат-кметското място.

 „Правя всичко с удоволствие и лекота. Смятам, че Долна Оряховица има всички предпоставки, за да стане отлично място за живеене. Целта ми е да сме една общност, да развиваме културата и туризма, да използваме даденостите, които имаме“, казва Байчев и допълва с усмивка, че щом с кивито му се е получило, то и с другите, по-сериозните цели, нещата ще си дойдат на мястото…

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *