Ремонтират паметника „Майка България“

0

 

Малцина знаят, че прототип на жената в композицията е красива търновска ученичка

Започна ремонт на паметника „Майка България“ във Велико Търново. За обновяването на емблематичния монумент, посветен на загиналите в освободителните войни, държавата отпусна 5000 лева, финансиране осигурява и Общината в старата столица.

При последния ремонт на паметника „Майка България“ фугите между каменните блокове са били направени със силикон, което е запечатало мухъла и разрушителните процеси са продължили, коментира пред БНР скулпторът Иван Сираков. По думите му трябва да се разфугира целият паметник и да се почистят окисите от него

Предвидена е реставрация на щиковете, които за пореден път са обект на вандалско посегателство. Ще бъдат укрепени войнишките статуи в композицията заради ерозията, която ги е компрометирала, ще бъдат възстановени и три от каменните вази.

Предвижда се обновяването да приключи за националните чествания на Независимостта.

Паметникът е открит на 6 май-­ Деня на храбростта, през 1935 г. в присъствието на над 30 000 души гости от окръга и страната, високопоставени държавници и трима министри.

Началото на изграждането на емблематичния за Търново монумент е през 1926 г. Инициатор е дружеството на запасните офицери “Бунар Хисар”. Сформира се 11-членен комитет за издигане на паметника. Развива се огромна по мащабите си дарителска кампания и е обявен конкурс. Печели го Светослав Йоцов от София ­ възпитаник на Художествената гимназия в Лайпциг.

Въпреки голямата конкуренция, проектът на Йоцов впечатлява с великолепния ансамбъл от шест бронзови фигури. Доминираща е скулптурната фигура на коленичила жена, олицетворяваща Майка България. В дясната си ръка тя държи наведено знаме в знак на скръб към загиналите в бран воини. С лявата ръка поднася лаврово клонче в прослава на воинската доблест. Прототип на тази жена е красивата ученичка от Девическата гимназия Катя Кавалджиева, родена през 1911 г. в Търново, сестра на известния търновски художник Владимир Кавалджиев. Освен, че вгражда образа й завинаги в паметника, тя става съпруга на скулптора.

Основният камък на паметника тържествено е положен на 23 септември 1928 г. Строежът по различни причини се проточва, за да стигне заветния 6 май 1935 г. До 2 май във фонда по строежа постъпват дарения в размер 1 842 844 лв. За постройка на паметника до тази дата са изразходвани 1 738 055 лв.

Преди няколко години на паметника беше възстановена златната корана на Майка България, а Ротари клуб – Велико Търново, монтира вечния огън в монумента.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *