февруари 27, 2024

Бебе на 42 дена е най-малкият участник в „Светия път“

0

Сърдечно посрещане от населението и чудеса съпътствали поклонниците, които изминаха близо 600 километра в страната

Мила Милчева

Бебето Йоан от Габрово, който е едва на 42 дена, е най-малкият участник в първия за България поклоннически маршрут, посветен на 550 години от пренасянето мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рила. Близо 600 километра са изминали участниците в похода от 1 до 31 юли , преминали са през 63 селища, над 800 човека са се включили в литийните шествия, а около 2000 са станали съпричастни с различните прояви. 90 поклонници са се включили за 2 и повече прехода, 19 са минали повече от един етап, на финала в Рилския манастир са пристигнали 15, от които само трима са преминали Светия път изцяло пеша. Това съобщи днес учителят Евгени Коев. Той и Паскал Пиперков са основните организатори на пътуването. Пред журналистите говориха и проф. Пламен Павлов – председател на Инициативния комитет, директорката на Гимназията по туризъм Татяна Данчева и собственичката на туристическа агенция „Евротурс” Снежана Стефанова.

Не сме очаквали толкова сърдечна реакция от населението, посрещаха ни с хляб и сол, с изпълнения на певчески и танцови състави, разказа Коев.

Той изложи подробности около организацията, изпитанията и чудесата, които са съпътствали пътя на поклонниците. Почти десетилетие след раждането на идеята за „Светия път“, Евгени Коев и Паскал Пиперков от четири години разработвали маршрута. Целта им била той да повтори почти изцяло пътя на монасите от 1469 г.,когато били пренесени мощите на светеца. Шествието се спирало в болярски общности, по-богати среди, защото монасите събирали дарения. На местата, където оставали да нощуват с мощите, после се вдигали храмове и манастири, посветени на св. Йоан. По думите на проф. Павлов, благодарение на поклонническия поход, е преоткрит търновския книжовник Владислав Граматик, проучван детайлно от покойния професор и бивш ректор на ВТУ проф. Георги Данчев.

Според проф. Павлов „Светият път“ е изпълнил и своята научно-изследователска функция. Открити са и добили популярност много забравени църкви, някои от които почти заличени от лицето на земята. За пръв път от 56 г. била отслужена литургия от старозагорския митрополит Киприян в Потопената църква в чашката на язовир Жребчево. В трагично състояние били църквата до с. Камено поле и тази в с. Долна Кремена. Поклонниците посетили място в самия център на София – зад Халите, където имало средновековен манастир „Св. Йоан Рилски”.

Учители и свещеници са основната част от поклонниците, изминали маршрута, каза Евгени Коев. Той подчерта, че инициативата се е превърнала в национална, а в нея са се включили хора от цялата страна. Трудности е имало през цялото време, затова много от хората са се отказвали или са съкращавали пътя си. Този маршрут не е като разходка в парка, подчерта Коев.

Той благодари за пореден път на кмета на Велико Търново Даниел Панов, по чиято инициатива е проведено пътуването, на областният управител проф. Любомира Попова, на депутата Милен Михов, на директора на Регионалния исторически музей Иван Църов, на президента на „Еврофолк“ Калоян Николов и на всички други, които са помогнали поклонническият маршрут да бъде преминат успешно.

И чудеса съпътствали „Светия път“. Точно в деня, когато трябвало да тръгнат от Велико Търново, пътят под Царевец бил затворен за ремонт и се наложило да им отворят малката порта на крепостта – нещо, което се случва изключително рядко. Така без да искат, те повторили точно началото от преди 550 години. Друго интересно стечение на обстоятелствата било, когато колата, която съпътствала поклонниците, се повредила, но когато в нея върнали плащеницата след служба, автомобилът потеглил.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *