Тъкачката Миглена Чаталова представи Велико Търново на престижен международен фестивал в Турция (снимки)

0

Мила Милчева

Сбъдната мечта, огромна емоция, нови приятелства, вълнуващи впечатления. Така описва престоя си в Истанбул тъкачката Миглена Чаталова, която има ателие за тъкани на Самоводската чаршия във Велико Търново. Вчера Меги и половинката й Валери Йотов, който работи с нея в ателието, се завърнаха от престижен международен фестивал на занаятите в квартала на Истанбул Буюкчекмедже.

Миглена беше част от българската група занаятчии, която включваше още петима майстори от Горна Оряховица, Варна и Русе. Форумът тази година отбеляза своето 20-то юбилейно издание и събра творци от над 70 страни от цял свят.

Всичко стана неочаквано за мен. Да участвам във фестивала ме покани Илвие Халилова, жена, която не познавах лично досега, но която е следила моите творби в социалните мрежи и те са я впечатлили. Именно Илвие се свързва с организаторите на фестивала от кметството в Буюкчекмедже и организира целия престой на българската група.

Проявата била на изключително високо ниво. На участниците били осигурени всички удобства, включително настаняването им в петзвезден хотел, храна, транспорт, помощ в декорацията на импровизираните ателиета в Керван сарая, където творили, и т.н.

Меги и Валери занесли свой преносим стан и пред очите на хилядите посетители показвали майсторството си в тъкането на български черги.

Толкова много бяха вълнуващите моменти от престоя ни в Истанбул, че едва ли мога да изброя всички, казва Меги. Едни от най-съкровените мигове за нея били да контактува със свои колежки тъкачки от различни краища на света. Убедих се, че ние имаме някакъв наш, таен език, който понякога е дори без думи. С тези хора мислим и чувстваме света по един и същи начин, развълнувано разказва Миглена.

Друг момент, който никога няма да забрави е, как българската група пяла химна. Това се случило, докато местни журналисти ги интервюирали и ги помолили накрая да изпеят нещо. На Валери хрумнало това да е „Мила Родино“. Започнахме малко нестройно, но гласовете ни укрепнаха и накрая всички до един бяхме със сълзи в очите, спомня си майсторката. Всички около тях, и турците, и представителите на другите държави, станали прави и слушали в захлас, независимо, че не разбирали думите и съдържанието.

Не по-малко очарователен бил жестът, който нашите занаятчии направили към организаторите. Те решили да изтъкат черга, която да им оставят за спомен. Поканили обаче в тъкането да се включат и други майстори – дърворезбари, стъклари и т.н. Най-голямата изненада била, че зад стана седнал не кой да е, а самият кмет на Буюкчекмедже. Чергата започнахме с цветовете на българското знаме – бяло, зелено и червено, а я завършихме със слънце, защото, както то огрява еднакво всички хора по земята, така и творчеството топли и радва всички ни, разказва поетично Меги.

Кметът  на Буюкчекмедже  се включи в тъкането на „интернационалната“ черга

В деня на откриването на фестивала на площад „Таксим“ и в някои от другите дни, великотърновци и колегите им от Русе, Варна и Горна Оряховица, обличали български носии. Невероятна смесица от култури, занаяти и темперамент владеела участниците във феста, сред които представители на бившите съветски републики, Малайзия, Тунис, Бразилия и т. н.

Освен насладата от творчеството, великотърновци отнесли със себе си и незабравимите спомени от разходките по Босфора, насладата от богата турска кухня, ароматът на турското кафе и сърдечните хора, които носят изкуството в сърцата си.

 

Очаквайте утре в „Болярски новини“ –

Приказка за това, как Миглена се раздели с един 130-годишен „дядо“, как прие в ателието и в душата си Гизда, и защо тъче 21 черги на надеждата

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *