13-годишен от Свищов пребори хиляди и се обучава в световен космически център

0

 

Талантливото момче вече има покана за десетдневна програма в Москва

Свищовски ученик взе участие в обучение на международния космически и научен център „Space Camp Turkey“, в близост до гр. Измир, Турция. Космическият център e един от трите за обучение в света, създадени по модел на НАСА, съсредоточени главно върху мотивирането на млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката, математиката и технологиите. Константин Тодоров е бил в центъра от т 30 юни до 7 юли. С помощта на Община Свищов, общинските съветници и кметовете на кметства, които са му оказали финансова подкрепа на Константин, любознателният младеж е успял да посети Космическия център, за който се е класирал след невероятна конкуренция от хиляди участници. 13-годишното момче вече има покана за десетдневна обучителна програма в Москва.

Аз бях в първата група, която се състоеше от 15 човека от България. Също така имаше деца от Гърция, Турция, Англия, САЩ, Полша, Литва като общо бяхме 140 души, разказва Константин.

Той определя преживяването в лагера като незабравимо – нещо, което се случва веднъж в живота. Децата бързо се сприятелили с треньорите. Всички в международната група комуникирали на английски .

В самия лагер бяхме поставени под режим – закуска, обяд и вечеря в точно определен час, а от 9 часа сутринта до 10 вечерта бяха предвидени занятия, като имахме и свободно време. Занятията бяха разделени на теоретическа и практическа част, понякога бяха смесени, например при симулаторите, разказва момчето.

Участниците имали и практическите занятия, занятия за изработване на лого и мисия със совалка – за час и половина се качвали и излитали. Свищовският ученик бил избран за капитан на совалката. Космическият кораб е в реален размер, има и екипаж, в задната част лаборантите извършват експерименти, има и „Наземен контрол”.

В Центъра имало и пресъздадена колония на Марс, роувър, правили експерименти в различни области на физиката. Видели и хидропоника, която е измислена в България от наши учени. Показали им точно как работи, защото така ще се изхранват хората в Космоса. Участниците в обучението конструирали и своя ракета, дълга около един метър, която изстреляли на един полигон.

В свободното време имало различни игри, симулативни ситуации като ходене по Луната и състояние на безтегловност.

На връщане, на път за България, ръководителката казала на Константин, че е много добре подготвен и ако иска, догодина, през април, може да замине за Москва, където е разкрита нова десетдневна програма. Там той ще слуша лекции по физика, роботика, компютри и биология. Обучението е безплатно е, с изключение на билета, за пътуването.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *