декември 4, 2023

Десетки боляри отмарят в Северна Гърция

0

Светослава Иванова

Десетки великотърновци и тази година избраха да почиват във втория по големина град в Северна Гърция – Кавала, на остров Тасос или по лазурното Крайбрежие на Неа Ираклица и Неа Перамос, видя репортер на „Болярски новини“. И има защо – докато по нашето Черноморие се намират ред причини да регистрираме слаб сезон – ненормалните „такса“ чадър и шезлонг, и още по-невероятните цени, ако се наложи да посетим лекар, наред с познатите инфраструктурни неуредици, шум и строителни произволи, то тук нещата са на противоположния полюс. Гърците са любезни, гостоприемни и наистина се стараят да останете доволни и на бърза ръка да похарчите хиляда-две хиляди евро, без обаче да имате почти никакви претенции и поводи за съжаление.

В този район нощувка за четиричленно семейство в някоя кокетна виличка или просторен апартамент, излиза средно 90 евро на нощ. Без закуска, но пък наоколо е пълно с прекрасни таверни, рибни борси, хранителни магазини и няколко големи вериги, където българите пазаруват масово, защото цените са по джоба на средния нашенец. Дизелът е на цена от около 1,35 евро, а граничен пункт „Маказа“ се минава за десетина минути. Пътищата в Гърция са определено по-добри от нашите, таксите за магистралата са прилични и законът за движение се спазва стриктно, заради солените глоби.

Плажовете са далеч по-чисти от нашите и няма нужда да стартирате деня си с минус четиридесет лева за чадър и шезлонг. Повечето са безплатни, но най-добрите са с цена около 3 евро за мека мебел и огромен чадър. Разбира се, ще трябва да си купите поне едно фрапе, сок или бира срещу около 3 до 5 евро, но сервитьорите са вежливи, усмихнати и ненатрапчиви. Както впрочем и плажните търговци, които предлагат царевица и сандвичи за по 2-3 евро и всякакви дрънкулки и аксесоари, но без да крещят и да навират стоката си в лицето ви.

На плажа може да обядвате спокойно за от 3 до 15 евро, при това да прочетете менюто на роден език и да ви обслужи персонал, който освен че е добре възпитан, говори безупречен английски и сносен български. Освен това има много магазинчета с българска храна, а в ресторантчетата – добър избор от традиционната ни кухня. Мусаката и пълнените чушки например струват между 5 и 6 евро, а тараторът – 2 евро… За любителите на прясна риба пък, които имат възможност сами да си я приготвят на барбекю или в двора на квартирата, където са отседнали, борсите предлагат традиционните лаврак за 11 евро и ципура за 9 евро, както и десетки още морски дарове.

Места за автомобилите винаги се намират в обособените паркинги пред всеки от плажовете и никой дори не си помисля да спира по пясъка. В Кавала пък този проблем е отлично уреден – има достатъчно паркоместа, а престой от половин ден ще ви струва едва 2 евро.

Впрочем добре е да съчетаете почивката си с посещение на някой от характерните забележителности. Билетите за тях са също на символични цени – под десет евро, а някъде входът е свободен.  Местните хора се гордеят с Крепостта Кристополис от 12 век, а друга ярка забележителност  е имаретът на Мехмед Али. Това е сграда, издигната от него преди 200 години. Била е център с образователна, религиозна и благотворителна цел, а днес е превърната в луксозен хотел.

Голямо впечатление прави и внушителния Аквадукт Камерес, построен през 15 век от Сюлейман Великолепни, който е изграден на две нива и снабдява Кавала с вода от извори на 6 километра. Той е служел за наблюдение и защита.

Градът е известен още с  търговията си с тютюн и складът, където се е съхранявал, днес е Музей на тютюна. В Кавала си имат и свой Музей на восъчните фигури, както и Античен театър в древния град Филипи.

Впрочем освен много българи, в Кавала и курортните селца наоколо, се чува все по-често румънска и славянска реч. С една дума – въпреки кризите, смяната на правителството и вътрешнополитическите си проблеми, Гърция прави всичко възможно да развива туризма си успешно. И това си личи…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *