февруари 22, 2024

Обучиха за сомелиери 225 младежи от България и Румъния

0

 

М. Милчева

225 младежи от България и Румъния са преминали успешно курс по сомелиерство. Сред тях има ученици, студенти, трайно безработни, живеещи в градове и населени райони в трансграничния регион с Румъния. Целта на обучението им е била да положат основите, да надградят и да усъвършенстват своите знания в областта на сомелиерството и винения туризъм. Това съобщиха днес на заключителна пресконференция ръководители и партньори в проекта Sommilabour, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег V-A Румъния – България 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС.

495 138 евро е общият бюджет на проекта, в рамките на който във Велико Търново беше изграден сомелиерски обучителен център на Самоводската чаршия.

Целта на проекта е да бъдат създадени кадри за нуждите на винарски изби, магазини за вино, хотели и ресторанти, туристическия бранш.

Дейностите и постиженията в разработката бяха представени от ръководителя на проекта Станимир Стоянов – председател на Националната винарска асоциация, кметът на община Сухиндол Пламен Чернев и Габриел Владу – председател на партньорската организация в лицето на Румънската асоциация за трансфер на технологии и иновации в Крайова.

Те припомниха, че професионалният обучителен център във Велико Търново, разположен в бившата механа „Мечата дупка“, притежава най-модерното оборудване в сферата на сомелиерството и предлага богат избор на вина от трансграничния район. Разполага с две зали за обучения, енотека и дегустационна зала. Центърът е отворен за всички любители на божествената напитка, както и за туристите, посещаващи старата столица.

Важна част при изпълнението на проекта е била изработката и отпечатването на рекламни материали и издаване на българо-румънски сомелиерски фразеологичен речник. Той съдържа най-популярните термини и фрази, които се използват от дегустаторите при презентиране на вино.

Обучените младежи са се запознали с най-модерните тенденции във винопроизводството, дегустирането и познаването на виното. Те са посетили винарни, където са се докоснали до магията и традициите в правенето на различни видове вина.

Нашите ученици, лозаро-винари, също се включиха в проекта. Смятам, че младите хора имат бъдеще в тази професия и се надявам те да се реализират, защото по тези земи вино се е правило от хиляди години. Туризмът също сериозно е застъпен, най-вече във Велико Търново, но дано и Сухиндол да се развие като туристическа дестинация в областта на винения туризъм. Поздравявам ви за този проект, който реализирахте и се надявам той да се надгради, защото това е бъдещето в нашите трансгранични райони между България и Румъния”, заяви кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

Днес бяха подписани и партньорски споразумения с Община Сухиндол и партньорски организации.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *