До 13 август кметовете пращат сведения за закланите прасета в „задните“ дворове

0

 

Вчера се проведе седмичното заседание на Областната епизоотична комисия. В срещата участваха членовете на Областната епизоотична комисия, Регионалната здравна инспекция, Регионалната дирекция по горите, ЛРД „Сокол 1884“, ОДМВР, ОД „Земеделие” и РД ПБЗН Велико Търново, ОПУ – Велико Търново, представител на пристанищна инфраструктура, представители на Летище – Горна Оряховица и други институции ангажирани с проблема. Всички представители на институциите участващи в срещата докладваха за постъпваща при тях информация и мерките, които се вземат ежедневно.

Областният управител проф. Любомира Попова запозна членовете на Комисията с писмо на заместник-министъра на земеделието, храните и горите във връзка с изготвяне на списъци с броя заклани свине от обекти тип „заден двор“ в 20 км зони около индустриалните ферми, които ще се използват като базова информация за изплащане на обявеното подпомагане в размер на 300 лв. / двор за извършване на мероприятия по почистване и дезинфекция на обектите.

Пред комисията беше представено и писмо на областен управител на област Русе във връзка с попадане на територии от област Велико Търново в 20 км зона около индустриалните ферми за отглеждане на свине в област Русе / За община Свищов – гр. Свищов, с. Българско Сливово, с. Царевец, с. Козловец, с. Алеково, с. Хаджидимитрово, с. Совата, с. Александрово, с. Вардим; За община Полски Тръмбеш – с. Масларево, с. Вързулица, с. Павел, с. Страхилово, с. Каранци, с. Орловец; За община Стражица – с. Виноград/ и в тези зони следва да се преустанови отглеждането на свине в тип „заден двор“.

Д-р Спасов сподели пред членовете на Комисията, че през тази седмица се умъртвяват по възможно най-бързия начин свинете от фермата в с. Българско Сливово и се загробват съгласно всички изисквания. Най-вероятно до края на седмицата окончателния протокол за загробването на всички животни ще е факт. След загробването е необходима дезинфекция, за да не се позволи излизане на вируса извън комплекса. Срокът за ново населване с прасета е минимум 6 месеца след това.

Д-р Спасов благодари на Областно пътно управление в лицето на инж. Венцислав Ангелов за предоставените транспортни средства и съдействие, както и на община Свищов в лицето на кмета Генчо Генчев за пълното съдействие. Д-р Спасов сподели, че на територията на селата Морава и Климентово са умъртвени всички животни, а позитивното е че през тази седмица няма изпратени проби за анализ, както и не са анализирани проби от диви свине.

Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации взе следните решения:

Кметовете на общините от област Велико Търново да изпратят в срок до 13.08.2019 г. на областен управител на област Велико Търново списъци с броя заклани свине от обекти тип „заден двор“, заверени от кметове / кметски наместници и официални лекари.

Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации – Велико Търново подкрепя искането на ТП „ДГС – Свищов“ за извършване на предвидените дейности за есента на 2019 г. при стриктно спазване на всички мерки за биосигурност.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *