Лоша година за лозарите и винарите! Дъждовете и градушките съсипаха над 50 на сто от реколтата

0

Мила Милчева

Кокорко е един от изгубените български сортове грозде, който има добър потенциал. На мястото на модерните сира и совиньон блан идва пино гри

Тази година определено няма да е добра за лозарите и винарите в България. Дъждовете и градушките съсипаха доста голяма част от масивите, особено в Централна Северна България. Конкретно в Сухиндол се очертават около 40 на сто загуби от плододаващите масиви. Това коментира пред „Болярски новини“ Станимир Стоянов, председател на Националната винарска асоциация и главен технолог на „Ловико Сухиндол“. Още по-сериозни са загубите в Свищовско, където няколко пъти паднаха силни градушки.

България има различни винени лица и това се доказва и с климатичните условия, които определят и различни резултати в отделните региони. Докато при нас лозята бяха доста засегнати, в Черноморския регион нещата не са така, допълни той.

Дъждовете още от пролетта са затруднили провеждането на агротехническите мероприятия и са нанесли поражения. Освен стандартната мана, за съжаление за пръв път тук отчитаме и т. нар. черно гниене, което не е толкова разпространено в България, посочи специалистът. Това е довело до поразяването на места на повече от 50 на сто от масивите.

Допълнителен елемент, който ще определи една не особено добра година за винарите, е и разбалансираният пазар на грозде в България, който през последните години е доста сложен. Да се надяваме, че избите, които разчитат на доставка на суровина, да успеят да се справят, каза Стоянов.

По думите му

тази година белите сортове ще се „представят“ по-добре като качества, профил и аромати.

За червените е много важно каква ще е есента. През последните години, вероятно заради кличатичните промени, в страната ни тя е гореща и суха. Това води до тенденция към натрупване на повече захари в гроздето, особено в Южна България. Захарното съдържание в гроздето обаче, противно на широкото схващане, не е най-важното. Определящи за качеството на продукцията са ароматите и хубавата структура на гроздята, които да дадат и добро вино.

Задържа се доминиращата позиция на т. нар. модерни сортове като сира при червените и совиньон блан от белите сортове грозде Но напоследък и в световен мащаб, и в България, все повече излиза напред сортът пино гри. Местните изби имат доста масиви и се очаква скоро да започнат производството на вино от този сорт, каза още Стоянов. Той признава, че

страда за някои загубени български сортове, като например гроздето със звучното име „кокорко“.

Скоро в Съюза на енелозите бил провели тестове точно за изгубени сортове и специалистите се обединили около мнението, че този вид грозде има доста добър потенциал.

България продължава да търси своя стил в местните сортове. Всеки винопроизводител се опитва да бъде уникален , но мисля, че отделните региони трябва да се стремят към постигането на общи качества и вкусове, за да са разпознаваеми, посочи Стоянов.

Гроздоберът в масивите на „Ловико винари“ в Сухиндол се очаква да започне за белите сортове през първите седмици на септември. За червените ще се изчакат оптималните условия, най-вероятно прибирането на реколтата при тях ще стартира в края на септември, началото на октомври.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *