80 работници от свинекомплекса в Българско Сливово вече официално са безработни

0

 

Семейство моли инспектори да убият свинята майка и прасенцата й, които отглеждат, защото не могат да преживеят ужаса

 

80 работници от свинекомплекс в свищовското село Българско Сливово вече са се регистрирали на трудовата борса. Това на практика са две трети от общия брой на заетите в предприятието. Хората ще получават помощи като безработни поне половин година.

Семейство е потърсило помощ от Областната агенция по храните, за да им унищожи прасетата, защото емоционално не могат да преживеят това да заколят свинята майка и малките й, които отглеждат. От агенцията са поели ангажимент да сторят това и хората да не стават свидетели на действията по умъртвяването, потвърди пред БНР шефът на структурата д-р Станимир Спасов.

Всички домашни прасета около четирите огнища на африканска чума в област Велико Търново са унищожени доброволно от домакинствата.В 10-километровите зони около  селата Българско Сливово, Ореш, Морава и Климентово са взети кръвни проби, всичко на този етап е отрицателно. Умъртвени са всички възприемчиви животни.

Четвърти ден продължава унищожаването на 17 500-те прасета в промишления свинекомплекс в Българско Сливово, помощ оказват военнослужещите от Белене. Срокът за ново населване с прасета е най-малко 6 месеца след това. Очаква се бедственото положение в община Свищов да бъде удължено след 11 август. Тази събота ловният сезон на пернат дивеч в Свищовско няма да бъде открит заради чумата по свинете.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *