декември 5, 2023

Министър Десислава Танева: Без мерки за биосигурност няма да имаме родно производство на свинско месо

0

Удължават с повече от два месеца лова на диви прасета, за да се постигне депопулация

Мила Милчева

Около 15 милиона евро са щетите за промишлените свинекомплекси в България, засегнати от африканската чума. Това съобщи във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В старата столица тя присъства на национална среща по проблема, в която се включиха председатели на областни епизоотични комисии, областни и заместник областни управители, презседателят на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов, служители на Министерството на земеделието, на Агенцията за безопасност на храните, на екоминистерството и др.

Танева съобщи, че до 26 август кметовете на населени места и ветеринарните лекари трябва да са готови с протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно за унищожили прасетата си, за да започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство. Няколко институции ще следят да няма злоупотреби.

Целта ни е ясна на всички – всички домашни свине, независимо къде се отглеждат и в колко големи стопанства, трябва да са с мерки за биосигурност и да са регистрирани. БАБХ е подготвила информационни бюлетини, които ще стигнат до всяко населено място в десет дневен срок, за да бъде обяснено на хората какво точно трябва да направят, допълни Танева.

Вирусът от 12 години е в Европа, нито една държава не е успяла да го изкорени. Предстои дълга битка и успехът и сроковете зависят от мерките за биосигурност на стопанствата, посочи министърката. Това е пътят, ако искаме да имаме родно производство на свинско месо, категорична е Танева.

По думите й хората от засегнатите зони ще могат да отглеждат отново прасета след една година, но само при условие, че са спазени всички изисквания. До сега в страната са унищожени над 116 000 прасета.

Даниел Панов посочи, че Националното сдружение на общините съдейства активно за решаване на кризата с африканската чума. Той призова да не се „яхва” политически проблема, защото той е достатъчно сериозен.

Относно сигурността на площадките за загробване, заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков каза, че се следи стриктно за това дали площадките не са в санитарни зони, дали има подпочвени води, за да не се пренася заразата.

Предвиждат се промени в Закона за лова, така че ловният сезон за диви прасета да започва от средата на септември и да продължи до края на февруари, съобщи заместник- министърът на горите Атанас Добрев. Целта е депопулация  на дивите прасета, т. е., те да бъдат намалени от 2,5 на 0,3 бройки на площ от 100 хектара.

33 са случаите на заразени диви свине, над 45 са откритите трупове на животни с положителна проба.

Добрев призова ловците, които утре откирват сезона за птичия лов, да спазват елементарни санитарни изисквания, като измиване на обувки и гуми на коли, за да се ограничи пренасянето на заразата.

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *