декември 5, 2023

Над 20 тона дървесни отпадъци за рециклиране са събрани досега в кампанията на „Кроношпан”

0

6 контейнера с общо тегло над 20 тона са събрани до сега в кампанията на „Кроношпан”, която цели да даде нов живот на дървесните отпадъци чрез събиране, сортиране, третиране и рециклиране. Инициативата стартира през април и продължава.

Като част от своята стратегия за отговорно и природосъобразно развитие и като елемент от кръговата икономика  „Кроношпан”  влага в своето производство дървесни отпадъци от опаковки, домакинствата, строителството и индустрията. Според анализите един тон рециклирани дървесни отпадъци замества от осем до десет дървета, а получената суровина е използвана в производството на плочи от дървесни частици, т.е нейният жизнен цикъл ще бъде удължен максимално.

За целта в кв. „Бузлуджа” беше поставен първия в региона специализиран контейнер, изработен по поръчка на „Кроношпан”, в който да се оставят стари опаковки, стари мебели, ламперия, дограма без стъкло и всякакви изделия от дърво, с изключение на матраци и мека мебел.

В продължение на въведената добра практика по устойчиво управление на дървесните отпадъци и за улеснение на гражданите ще бъдат поставени още два контейнера – в кв. „Акация“ и кв. „Чолаковци“.

Освен положителния ефект върху опазването на горите, обработката на този тип суровини ще намали разходите за депониране на дървесните отпадъци, ще спомогне за подобряване качеството на атмосферния въздух и ще ограничи нерегламентираните сметища.

От „Кроношпан” апелират към  гражданите на Велико Търново да бъдат активни и да предават своите дървесни отпадъци от стари мебели, ламперия, дограма и всякакви изделия от дърво с изключение на матраци и мека мебел в поставените контейнери.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *