Пълен триумф на тима на „Сребърна Янтра – Балкани” на остров Сардиния

0

Уна Димитриевич – с Гран при, Васи Василева и Вики Главчева – с първи награди

 

Василена Василева (13 г., В. Търново) и Виктория Главчева (19 г., Хисаря) представиха блестящо България в 30-то юбилейно издание на Международния конкурс “Citta di Uta” на остров Сардиния, спечелвайки еднолично първите места в своите възрастови групи. Двете изпълнителки бяха селекционирани за участие в Италия като лауреати на МК „Сребърна Янтра” 2018.

Голямата награда на конкурса – Призът „Мария Джована Малей”, тази година бе спечелен от 14-годишната Уна Димитриевич от Сърбия, която също бе част от тима на „Сребърна Янтра – Балкани”. Така, след миналогодишната победа на Габи Йорданова, Гран при от надпреварата в Сардиния отново е пряко свързана с великотърновския конкурс.

Василена Василева е възпитаник на ДЕС „Румина” при Военен клуб В. Търново. В конкурсната програма тя спечели първата награда с горещия хит на Tina Turner „Proud Mary” и песента на YOWA „Улыбайся”. Виктория Главчева от гр. Хисаря пък защити първото си място с „Perdere l`Amore” на Massimo Ranieri и кавъра на Stevie Wonder “Don`t You Worry` Bout A Thing”.

Васи Василева е нов член на „Клуб`2018” на „Успелите деца на България” на Фондация „Д. Бербатов”, докато Вики членува от много години и дори е била финалист за годишната награда на Фондацията в категория „Изкуства, науки, спорт”.

„Конкурсът в Сардиния се провежда по много различна система от тази на повечето подобни музикални състезания в Европа. Двата полуфинала са на открити сцени в два различни и не много близки града, до които пътуват жури и участници, а финалът е в гр. Ута. Началото всяка вечер е от 22 ч. и  се пее до 02 ч. след полунощ. Още на старта в Галтелли нашите момичета направиха сериозна заявка за наградите. В Пула успехът бе изкован пред огромна и възторжена публика, а преди финала в Ута – всички имахме среща с кмета на града Джакомо Порку. И трите дни фестивалът “Citta di Uta” бе предаван директно от ICN Radio New York – Радио „Италия” – Ню Йорк, лично от култовия журналист Антъни Паскуале, водещ на предаването “Ciao Tony” – разказа след завръщането си от Сардиния ръководителят и селекционер на тима „Сребърна Янтра – Балкани” Румяна Начева, за втори път член на международното жури на “Citta di Uta”.

Младите таланти от САЩ, Куба, Словакия, Румъния, Украйна, Турция, Сърбия, България и Италия са били оценявани от авторитетно международно жури, ръководено от д-р Мария Антониета Вентре – сестра на незабравимата Мариеле Вентре – създателка и диригент на прочутия Детски хор „Антониано” и конкурса „Златната монета” – Болоня. Маестро Мартин Рихтер – пианист и Паула С.-Рихтер – мецосопрано от САЩ също са част от звездното жури  в Сардиния, включващо композитори, певци, журналисти и продуценти от 6 държави.

„В края на м.септември, на 17-то издание на „Сребърна Янтра”, за първи път ще видим и изпълнителка от Куба – 10-годишната Дина Елизабета. Очакваме и победителката Уна Димитриевич от Сърбия. Тя вече е била във В. Търново и именно като лауреат на нашия конкурс получи поканата си за Италия. За отличното представяне в Сардиния искам да благодаря на нашите прекрасни момичета – за таланта, издържливостта и отговорното отношение, както и на семействата им за безрезервната подкрепа. Благодаря на техните вокални педагози – доц. Алис Боварян и Моника Тодорова” – допълни Румяна Начева.

Извън конкурсната програма участниците са имали възможност да посетят и някои от интересните забележителности на острова – археологическия комплекс “Su Nuraxi di Barumini” с прочутите „нураги”, които са под закрилата на UNESCO, столицата Каляри, курортния град Пула и др.

 

Сн. личен архив

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *